G

PLANTGROEPEN

G

PLANTGROEPEN

« KIES

Bodembedekkers

Bodembedekkende planten zijn de laatste jaren erg in trek. Het zijn lage breed uitgroeiende, meestal zodenvormende planten, soms wintergroen en sommige zelfs redelijk te belopen. Buiten ons assortiment vaste planten kunnen wij ook enkele bodembedekkende heesters aanbieden.

Ze vormen een groen tapijt, dat rust uitstraalt (zoals gazon), maar geen regelmatig onderhoud vraagt. Om deze redenen worden ze dan ook veelvuldig aangeplant. Het zijn graag geziene planten om bv. grote plantvakken (esthetisch) te laten begroeien, als onderbeplanting onder solitairen en heesters, om vuile hoekjes of boorden weg te werken, als aanplanting (praktisch) op moeilijk bereikbare plaatsen, als onderhoudsvriendelijke oplossing voor uw tuin, enz.

Belangrijk is planten te nemen waarvan het bladerdek en de wortels zeer dicht en krachtig groeien zodat ze geen andere planten (onkruiden) toelaten.

Bodembedekkende planten worden, net omdat het sterke groeiers zijn en je er meestal vrij veel van nodig hebt, aangeboden in kleine potjes (p9 = pot 9x9cm). Doch sommige soorten en dan vooral de houtachtige heesters zijn in een grotere pot leverbaar.

Bij de aanschaf van deze bodembekkende planten wordt gerekend met het aantal stuks per m2. Dit noemen wij de ‘plantdichtheid’. De hoeveelheid per m² is afhankelijk van de soort en kan u terugvinden in onze plantenfiches.

Bodembedekkende planten houden net zoals andere planten van een luchtige grond met een goede bodemstructuur. Wij adviseren om een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel of Dcm Vivimus voor vaste planten) te mengen met de bestaande grond. Zo zorgt u ervoor dat de plant voldoende organische stof en meststoffen heeft voor een goede start.

Later kan men jaarlijks Dcm organische meststof voor Vaste planten & Bodembedekkers of Dcm organische meststof voor de siertuin strooien. Dit zorgt voor sterke compacte planten, geeft de bladeren een gezonde diepgroene kleur en voedt de planten gedurende meerdere jaren.

Bij het planten zelf (en dan vooral in het voorjaar) is het belangrijk de planten 5 à 10 min. te laten trekken in water. De pot voorzichtig van de potkluit los maken, dit kan best door hem omgekeerd een licht klopje te geven. De plantdiepte is de potdiepte! (hoogstens 1 vingerdikte grond aanvullen).

Bodembedekkende planten hebben wij steeds in grote hoeveelheden in voorraad. Hieronder staan de meest aangeplante soorten vermeld. Voor meer uitgebreide uitleg en informatie per soort verwijzen wij u naar onze infobrochure bodembedekkers en de plantenfiches.

De meest aangeplante bodembedekkers:

Alchemilla mollis
Cotoneaster dammeri ‘Major’
Geranium in soorten
Hedera helix ‘Hibernica’
Heuchera ‘Palace Purple’
Lavandula in soorten
Lonicera in soorten
Pachysandra terminalis in soorten
Tiarella cordifolia
Vinca in soorten
Waldsteinia ternata

De bodembedekkers kunt u vinden op de binnenafdeling onder het bord BODEMBEDEKKERS.

Wij bieden jaarrond een vast assortiment planten aan. Het kan echter gebeuren dat bepaalde soorten tijdelijk niet verkrijgbaar zijn.