2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer en hoe moet ik mijn olijfbomen snoeien?

Informatie


Snoeien van Olijfbomen

Snoei de olijfboom altijd NA de winter. De olijfboom zal massaal uitlopen op de overgebleven takken met jonge frisse, blauwgrijze bladeren. Vooral niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei. Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan!

Olijf historie

De olijf (Olea europea) is afkomstig uit Azië en verspreidde zich 6000 jaar geleden vanuit Iran, Syrië en Palestina naar de rest van het Middellandse Zeegebied. Het is één van de oudste en meest bekende gecultiveerde bomen ter wereld. Hij werd al geteeld voordat de geschreven taal was uitgevonden. De olijf-cultuur werd verspreid door de Grieken en Romeinen, samen met de uitbreiding van het Romeinse Rijk werden de olie-cultuur en de olijfbomen over de gehele wereld bekend.

Olijfbomen worden verkocht in de vorm van struiken, halfstammen en snoeivormen zoals een bolletje op een stam, als kleine plantjes, grotere planten en zelfs solitaire volwassen planten. Mensen die op vakantie zijn geweest in het Middellandse Zeegebied kopen na de vakantie vaak een olijf voor op het terras om het vakantiegevoel die zomer nog even vast te houden.

Uitplanten of in pot

Olijfbomen kunnen in een pot gehouden worden op een terras of uitgeplant worden in de tuin.
Een olijfboom in pot moet regelmatig water hebben en elke 3-5 jaar overgepot worden afhankelijk van de grootte van de boom. In pot zijn ze veel gevoeliger voor vorst, omdat de wortels kunnen bevriezen.
Als de boom in de volle grond geplant wordt is het belangrijk om de juiste standplaats te kiezen (Meer informatie over de standplaats van een olijfboom). De boom moet gericht zijn op het zuiden, hoe meer zon hoe beter. Liefst beschut planten, beschut door hagen, woning of muren. Afgeschermd van veel wind en tocht, wind veroorzaakt vaak schade bij temperaturen onder nul omdat de planten dan langzaam uitdrogen. Muren slaan de warmte van het zonlicht op en geven het ‘s-nachts af aan de omgeving.

Meer informatie over het verpotten van een olijfboom,  en  het planten van een olijfboom.

Afbeelding: Olijf (Olea europea).

Water geven

Ondanks dat een olijf niet tegen wateroverlast kan heeft hij toch behoorlijk wat water nodig. Vooral in het voorjaar (als de eerste groeischeut er is) en in september (bij de tweede groeispurt) hebben olijfbomen extra water nodig indien dit niet valt in de vorm van natuurlijke regen. Bij uitzonderlijk hoge temperaturen in de zomer is extra water nodig bij de olijfbomen in de volle grond maar zeker bij de planten in pot (Meer informatie over het extra watergeven van olijfbomen).

Winter

Een gematigde winter is ideaal voor een olijfboom, de boom gaat in rust, stopt met groeien en legt reservevoorraden aan. Na de winter gaan de temperaturen omhoog en begint de boom weer te groeien en bloeien. Het afrijpen van de olijven zal afhangen van de lengte van de zomer en de hoeveelheid warmte dat er is geweest.

Een olijfboom verdraagt gemakkelijk temperaturen tot ongeveer -5 graden celsius. Wordt de vrieskou erger dan gaat een deel of alle blad eraf vallen, maar dit is niet erg.
Oudere en dikkere bomen zijn beter bestand tegen de wintervorst, oude dikke stammen kunnen al tot -12 graden celsius verdragen.

Bij erg lage temperaturen kunnen de planten binnen gezet worden in een lichte en koude kas, garage, veranda of tuinhuis. Grote planten die niet binnen passen kan men inpakken met noppenfolie of rieten matten. Dit inpakken moet niet langer gebeuren dan nodig. Verwijder het inpakmateriaal zodra de temperaturen dit toelaten (Meer informatie over het overwinteren van een olijfboom).

Olijfboom snoeien

Na de winter mogen de takken flink teruggesnoeid worden, snoeien in het najaar wordt afgeraden.  Zo blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, groeikrachtige takken.  Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht. Je moet niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei. Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan!

Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.

Meststoffen en kalk

Een olijf staat van nature in zeer kalkrijke gronden met een pH van 7-8. Extra kalk (Dcm Groen-Kalk) zorgt voor een betere opname van meststoffen, actieve nuttige bodembacteriën, een betere grondstructuur en verhoogt de aanwezigheid van bodemleven (Meer informatie over het bijkalken van een olijfboom). Zoals eerder gemeld zijn organische meststoffen zoals Dcm Koemest een prima meststof voor olijven. De meststoffen komen langzaam vrij over een langere periode waardoor een evenwichtige groei ontstaat. Olijfbomen in pot kan men bijmesten met Dcm vloeibare meststof voor Olijven, Vijgen & Citrus (Meer informatie over het bijmesten van een olijfboom).

Meer informatie over mediterrane planten.

 

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen