2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer moet ik mijn olijfboom extra water geven?

Informatie


Een olijfboom extra water geven?

De meeste klanten die bij ons langs komen, gaan er vanuit dat een olijfboom niet veel water nodig heeft. Deze bomen groeien immers op grond waar veel stenen inzitten en die op het eerste zicht uitgedroogd lijkt.

Een dergelijke oude olijfboom die je op je vakantie in Spanje hebt gezien heeft wortels die tot wel 6m diep gaan. Op deze diepte vindt hij wél voldoende water want een olijfboom heeft eigenlijk verbazingwekkend veel water nodig.

2 dorstige periodes

Een olijfboom heeft eigenlijk 2 periodes waarin hij groeit en veel water nodig heeft.

De eerste periode is het voorjaar. Een olijfboom groeit direct verschrikkelijk hard en verbruikt daarbij grote hoeveelheden water. Indien je plant in volle grond staat, gaat hij voldoende water krijgen door de natuurlijke regenval. Toch moet je in een droog voorjaar ook je olijfboom water geven wanneer je de rest van de tuin gaat sproeien.

Indien je plant in een pot staat gaat hij niet zelf kunnen zoeken naar water en sneller extra water nodig hebben. Zeker wanneer het enkele dagen droog is in het voorjaar, kun je best je olijfboom water bijgeven. De hoeveelheid is moeilijk te voorspellen, dit hangt immers van veel verschillende factoren af. Zo heeft een grote plant in een kleine pot meer en sneller water nodig dan een kleine plant in een grote pot.

Ook de standplaats heeft heel veel invloed op de watergift. Een olijf die heel de dag in de volle zon staat, gaat meer verbruiken als een plant de enkel tussen 2 – 4 uur zon krijgt.

Aangezien een olijf teveel water niet zal overleven, moet je ook niet overdrijven in het water geven en de vochtigheid van de grond rond de olijf goed in de gaten houden.

Een tweede periode van groei, al zij het een minder harde groei als het voorjaar, is in de maand september. Ook dan heeft een olijf redelijk veel water nodig. En nu niet enkel voor de groei maar ook gaat hij nu reserves aanleggen voor de bloemvorming in het voorjaar. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat de olijfboom in september – oktober een goede watervoorziening heeft.

Een tekort aan water in deze periode, zorgt voor bladval, een verlaagde fotosynthese en een sterke vermindering van de bloei in het voorjaar.

Ook hier geldt dat een uitgeplante olijfboom waarschijnlijk nooit extra water moet hebben. Toch kun je in een droge septembermaand, na een droge zomer, best ook extra water bijgeven.

Een olijfboom in pot zul je in deze periode goed moeten opvolgen en indien nodig extra water moeten geven.

Doorheen het jaar

Ongeacht of je olijf in volle grond of in een pot staat, zul je tijdens droge periodes in het jaar (vooral zomer) in min of meerdere mate extra water moeten geven.

Het grote probleem bij een olijf is dat hij niet laat zien dat hij dorst heeft. Of toch niet duidelijk.

Het blad van een olijf wordt doffer en minder glanzend wanneer hij echt droog begint te staan. Eens het blad eraf valt, is het probleem al heel groot en moet je snel in actie komen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen