2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer moet ik mijn olijfboom bijkalken?

Informatie


Bijkalken van je olijfboom

Olijfbomen zijn bomen die graag in heel kalkrijke grond groeien. De meeste planten groeien het liefst op gronden met een pH tussen 6.5 – 7, een olijfboom gaat daar ver over en groeit het liefst op gronden met een pH tussen de 7  tot zelfs 8, wat al redelijk hoog is.

Hierdoor zul je olijfbomen extra moeten bekalken, omdat de grond van nature elk jaar licht zuurder wordt. Dit kan met Dcm Groen-kalk.

Voordelen van kalk

  1. Calcium (kalk) is een belangrijk bestanddeel voor het opbouwen van celwanden. Het draagt bij aan de stevigheid van de plant. Een tekort zorgt voor slechte groei en geeft neusrot bij de vruchten.
  2. Door de juiste hoeveelheden kalk in de grond, worden aluminium en magnesium verdrongen. Te grote hoeveelheden van deze stoffen hebben een negatieve invloed op de groei van een olijfboom. Uit onderzoek blijkt dat hoe lager de pH is van een bodem, hoe meer deze elementen worden vrijgesteld en de groei negatief beïnvloeden.
  3. De opname van meststoffen gaat beter en gemakkelijker wanneer de pH op de ideale hoogte is. Kalk toevoegen en de pH verhogen, vergemakkelijkt de opname van stikstof, fosfor, natrium, boor, koper, zink en molybdeen. De laatste stoffen zijn spoorelementen die in kleine hoeveelheden nodig zijn, maar wel cruciaal voor een gezonde plant.
  4. Nuttige bodembacteriën zijn beter aanwezig en werken beter en harder in gronden die een hogere pH hebben.
  5. Het toedienen van kalk verbeterd ook de grondstructuur en verhoogt de aanwezigheid van bodemleven. Dit is zeer belangrijk naar de waterdoorlaatbaarheid van uw grond.

 

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen