2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wat is de beste standplaats voor een olijfboom?

Informatie


Standplaats van een Olijfboom

Zeer cruciaal wanneer je een olijfboom in volle grond wilt zetten is de standplaats. Vooral om de mogelijke winterse kou te trotseren, maar zeker om de nodige zon op te vangen in de zomer.

Ideale Standplaats

Waar moet je olijfboom staan? Enkele voorwaarden voor de ideale standplaats van een olijfboom:

  • Gericht op het zuiden (veel zon)

Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan.

  • Beschut door muren of hoge hagen

Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren. Deze muren vangen overdag het zonlicht en slaan de warmte op. Wanneer het dan ‘s nachts afkoelt, zeker in de winter, geven deze muren hun warmte af en verhogen zo de omgevingstemperatuur voor de olijfboom.

Een haag zorgt wel voor de afsluiting maar gaat geen warmte opslaan. Het temperatuurverhogende effect ‘s-nachts ga je dus niet krijgen.

  • Afgeschermd van veel wind en tocht, zeker in de winter

Er zijn niet veel planten die tegen constante tocht en trek kunnen. Zeker in de winter wanneer dit koude wind is, kan deze schade doen. Olijfbomen zijn al gevoeliger voor zware vorst, wanneer daar ook nog een extra koude, snijdende wind bijkomt, wordt het probleem nog groter.

Een olijfboom moet je dus nooit planten op een plaats waar veel tocht is, hij gaat snel zijn blad laten vallen in de winter en veel gemakkelijker vorstschade krijgen wanneer het koud is. Meer informatie over het overwinteren van een olijfboom.

  • Geen natte grond

Vooral deze laatste voorwaarde is zeer belangrijk. De grootste vijand van olijfbomen is natte grond. Dit veroorzaakt zelfs grotere problemen dan vorst.

Een olijfboom verdraagt absoluut geen natte wortels. Een hoge watertafel of een slecht afwaterende grond zijn dus absoluut verboden bij olijfbomen. Hier is gelukkig wel iets aan te doen door het gebruik van drainage, lava-gesteente, … Meer informatie over het planten van een olijfboom.

Olijf in pot

De voorgaande voorwaarden zijn best heel strikt op te volgen voor olijfbomen die je wilt uitplanten in de tuin. Wanneer je een olijfboom hebt in een pot, kun je hem verplaatsen en ben je veel vrijer in de keuze van je standplaats.

Meer informatie over het verpotten van een olijfboom.

Als de olijfboom op een plaats staat die veel zon krijgt in de zomer is alles verder in de orde. De afscherming van wind en de standplaats dicht tegen muren in een hoek zijn vooral belangrijk naar de winter toe.

Je kunt bij het naderen van de winter je olijf verplaatsen naar een gunstigere locatie, zodat je hem goed beschermd tegen de komende winter.

Meer informatie over het snoeien van een olijfboom,  het bijmesten van een olijfboom en het bijkalken van een olijfboom.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen