2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe plant ik mijn olijfboom?

Informatie


Het planten van je olijfboom

Je hebt de perfecte standplaats bepaalt en je gaat je olijfboom planten. hoe begin je en waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen en welke dingen moet je zeker doen om je aanplanting te laten slagen?

Lees tot het einde van de pagina en je zult zonder problemen van je olijfboom kunnen genieten!

Plant-tips

Het plantgat dat je uitgraaft voor je olijf moet 2x zo groot zijn dan de kluit. In de diepte moet je maar een beetje dieper gaan dan de hoogte van de kluit. Wel moet je de bodem van het plantgat goed losmaken. Hierdoor krijg je een goede, losse doorlatende ondergrond.

Wij adviseren de bomen op een ‘heuveltje’ te planten en aan te aarden, zodat er nooit water naar de plant toe kan lopen. Een olijf kan namelijk goed tegen droogte maar absoluut niet tegen natte grond. Bij olijfbomen in pot moet je zorgen voor een goede afwatering. Als de pot op twee latjes staat en net boven de grond hangt kan het overtollig water altijd weg. Wel moet je dan voldoende water blijven geven in droge periodes.

Bij het uitplanten in de tuin kun je de bestaande grond mengen met Dcm vulkanische lavakorrel 0-3mm en Dcm koemest. De lavakorrel wordt niet afgebroken en blijft heel lang in de grond zitten. De korrel verbetert de structuur en waterhuishouding van de grond. De Koemest is een bodemverbeteraar die eveneens zorgt voor een goede structuur maar ook extra voedingsstoffen die langzaam afgegeven worden (Meer informatie over het bijmesten van olijfbomen).

De beste planttijd is het voorjaar. Door vroeg in het voorjaar te planten ontwijk je de koude van de winter en kan de boom zich goed voorbereiden op een warme zomer. De olijfboom zal de winter daarna beter doorkomen omdat hij al goed vastgegroeid is. Nachtvorst in het voorjaar kan geen kwaad.

De grond rond een olijf moet ten alle tijden vrij blijven. Het is voor een jonge olijf heel moeilijk om te overleven indien hij moet vechten voor water en voedsel met grassen en onkruiden die vlak rond de stam groeien.

Zeker de eerste jaren na het planten kun je de grond rond de olijf beter volledig kaal houden, hetzij door hakken en wieden, hetzij door het gebruik van mulch. Vooral dit laatste heeft mijn voorkeur, omdat dit ook extra voordelen heeft in verband met bescherming in de winter en het beperken van de verdamping van water in de zomer.

Meer informatie over het verpotten van een olijfboom, de standplaats van een olijfboom,  het snoeien van een olijfboom, het bijmesten van een olijfboom, het overwinteren van een olijfboom en het bijkalken van een olijfboom.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen