2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Heeft u informatie over snoeivormen?

Informatie


Snoeivormen of topiary

Onder snoeivormen verstaan we vormen van planten die verkregen zijn door een bepaalde vorm van snoei. Meestal zijn dit groenblijvende planten die het gehele jaar door hetzelfde uiterlijk behouden.

De meest voorkomende vormen die men snoeit zijn: bollen, kegels of pyramiden, spiralen, bollen op stam en meerdere bollen boven elkaar op stam.

Zo zijn er Taxus bollen en kegels beschikbaar in verschillende groottes. Deze hebben een mooie donkergroene kleur en zijn zeer duurzaam. Ook als je ze zeer ver terugsnoeit heb je binnen de kortste keren weer een mooie gevulde plant. Ze groeien niet té hard waardoor je overdreven vaak moet snoeien.

Taxus in snoeivormen.
Afbeelding: Taxus in snoeivormen.

Van de Japanse hulst soorten Ilex crenata ‘Dark Green’ en Ilex crenata ‘Convexa’ zijn bolvormen beschikbaar. Ze hebben blaadjes die gelijken op Buxus, en zijn dan ook een goed alternatief voor wie eens wat anders wilt.


Afbeelding: bolvorm Ilex crenata ‘Dark Green’.

Schijnhulst (Osmanthus burkwoodii) en Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’) zijn ook geschikt om bolvormen van te snoeien. Deze groeien iets harder waardoor extra snoei nodig is. Echter door het vele snoeien heb je snel een grote, gevulde bolvorm.


Afbeelding: bolvorm Osmanthus burkwoodii.


Afbeelding: bolvorm Prunus lusitanica ‘Angustifolia’.

Deze planten zijn allemaal volkomen winterhard en kunnen dan ook in de tuin geplant worden. Vanwege het decoratieve karakter worden ze echter ook als terrasplant veel gebruikt. Als je de planten 2 maal per jaar snoeit blijven ze hun mooie structuur behouden.
Meer informatie over het snoeien van Buxus en het planten van Buxus.

Wij adviseren om bij het planten in de tuin een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel) te mengen met de bestaande grond. Zo zorg je ervoor dat de plant voldoende organische stof en meststoffen heeft voor een goede start. Later kan je Dcm organische meststof voor hagen, taxus & coniferen of Dcm organische meststof voor Buxus strooien als onderhoudsbemesting voor een goede groei en bladkleur.

Als je de planten gebruikt als terrasplant adviseren wij Dcm potgrond Buxus, Dcm potgrond terrasplanten of Dcm potgrond huis & tuin. Later kan je Dcm vloeibare meststof Buxus of Dcm vloeibare meststof terrasplanten gebruiken om een aantal keren per jaar de potten bij te mesten.

Voor meer uitgebreide informatie per soort verwijzen wij je naar onze plantengids.
Snoeivormen kun je vinden op de binnen- en buitenafdeling.

Wij bieden jaarrond een vast assortiment planten aan. Het kan echter gebeuren dat bepaalde soorten tijdelijk niet verkrijgbaar zijn.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen