2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Buxus planten? Handige tips voor mooie Buxusbollen en kegels.

Informatie


 

Buxus sempervirens bol 40 cm.

Afbeelding: Buxus sempervirens bol 40 cm.

Wat komt er bij het planten kijken?

Buxusplanten kan men opsplitsen in twee groepen:

  • Buxus in pot
  • Buxus met naakte (blote) wortel

Potplanten kunnen het gehele jaar door worden geplant, planten met blote wortel enkel in het plantseizoen vanaf half oktober tot half april.

Opgelet!
Bij planten met blote wortel zijn er enkele zaken waar je goed voor moet opletten. De wortels zijn gevoelig voor uitdrogen. Je moet ze zo goed mogelijk beschermen tijdens de periode tussen de aankoop en het planten:

  1. De wortels goed afdekken met een zeil, plastic of deken tijdens het transport.
  2. De planten niet in de wind en zon laten liggen voor het planten. Je kunt ze bewaren in een garage, tuinhuis of afgedekt met een zeil.
  3. Na aankoop moet je ze zo snel mogelijk in de grond zetten.

Hoe planten?

Als je een Buxushaag wilt planten, kun je het best een sleuf graven die iets breder is dan de plantpot en ongeveer 30 cm diep is. Ook de planten met blote wortel hebben graag een brede plantsleuf. Voor Buxus met blote wortel is een sleuf van een spa breed ideaal. Deze wordt daarna opgevuld met een mengsel van grond en bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel).

Door deze bodemverbeteraar verkrijg je een betere structuur van de grond, de extra meststof bij de wortels zorgt dat de Buxus direct goed begint te groeien. Het effect van een bodemverbeteraar bij nieuwe aanplantingen mag je niet onderschatten. Door de inbreng van humus en meststoffen in de grond vlakbij de wortels gaat de plant een veel betere start hebben.

Over deze sleuf verdeel je de planten. De kleinste Buxusmaten 6 of 7 planten per lopende meter, grotere maten steeds minder.

Hoeveel planten?

Om te weten hoeveel planten je op een lopende meter moet zetten, kun je best de volgende regel gebruiken: als je de struiken naast elkaar zet, mogen de takken elkaar net niet raken. Er moet nog een kleine opening blijven tussen 2 Buxusplanten.

Voor de kleinste maat komt dit op een 6-7 tal planten, voor grotere maten zak je naar 4 of zelfs maar 3 planten.

Hierna de plantsleuf opvullen, goed aanduwen en voldoende water geven. Ook de eerste maanden na het planten moet er nog extra water worden bijgegeven. Zeker tijdens langere periodes van droogte in de lente en zomer is dit heel belangrijk voor het succes van een nieuwe aanplanting.

Indien je wilt, kun je de zijkanten al direct bijsnoeien. Hierdoor wordt de rij struiken al een beetje een haag en gaat hij beter en mooier vertakken. Zo gaat hij ook sneller dichtgroeien.

Bollen en kegels

Als je Buxusbollen of -kegels wilt planten, verloopt dit ongeveer hetzelfde. Je maakt een gat dat ongeveer 2x zo breed is als de plant en iets dieper als de pot hoog is.

In de bodem meng je de bodemverbeteraar en je zet de Buxus (zonder pot) in de kuil. De kuil terug opvullen, goed aandrukken en voldoende water geven.

Kalk en meststoffen

Buxus is een veeleisende en kieskeurige plant wat betreft meststoffen. Hier is echter eenvoudig aan te voldoen. Meer informatie over het bemesten van Buxus.

Snoeien van Buxus

Meer informatie over het snoeien van Buxus.

Plagen en ziektes

Buxus is een sterke en ongevoelige plant voor de meeste ziektes en plagen. Toch zijn er enkele die wat problemen kunnen veroorzaken.

Door de zaken toe te passen die we besproken hebben, kunt u de kans op een aantasting sterk verminderen:

  • goede grond gebruiken bij het planten
  • op tijd bekalken
  • voldoende bijmesten
  • in droge periodes water bijgeven

Een plant die zich goed voelt en goed groeit is veel minder vatbaar voor ziekten en plagen. Het geeft geen garantie dat er niets in komt, maar de kans op aantasting wordt door enkele simpele maatregelen gevoelig verminderd.

Wat kan er misgaan?

  • Buxusbladvlo
    Redelijk onschuldig beestje dat zorgt voor de gekende lepelvormige vergroeiingen van de topblaadjes. Deze bladvlo legt haar eitjes in het najaar tussen de knoppen die het eerst uitlopen in het voorjaar.Als je over de plant wrijft, komt er wit pluis vrij dat wegvliegt met de wind. Komt enkel in het voorjaar voor.Dit kun je oplossen door de Buxus te snoeien of een behandeling uit te voeren (Edialux Conserve Garden). Meer informatie over de bestrijding van de Buxusbladvlo.
  • Buxusspint
    De groene blaadjes van de buxus vertonen heel fijne witgele streepjes. Deze geaderde blaadjes zijn heel typisch voor het ziektebeeld. Aan de onderzijde zuigen heel kleine parasieten, nl. buxusspint. Bij ernstige aantasting treedt er groeiremming op.Ook deze zijn vrij gemakkelijk te bestrijden, hoewel een bestrijding niet snel noodzakelijk is (Edialux Sun Spray Garden).
  • Schimmels
    Er zijn 2 verschillende soorten Buxusschimmel die voorkomen. Volutella is de bekendste en komt al langer voor. Het is een niet-agressieve schimmel die niet veel schade doet.
    Cylindrocladium daarentegen is een nieuwere schimmel die wel snel veel schade kan doen. Het is een erg agressieve schimmel die absoluut bestreden moet worden. Meer informatie over de behandeling tegen Buxus schimmel.
  • Buxusmot
    Rupsen van de Buxusmot kunnen op korte tijd veel schade door vraat toebrengen. Gelukkig kunnen de rupsen gemakkelijk bestreden worden. Meer informatie over het bestrijden van de Buxusmot. Door middel van mottenvallen gecombineerd met lokmiddelen (feromonen) kan je de Buxusmot ook op een ecologische manier bestrijden. Meer informatie over Buxus motten vangen op een ecologische manier.

Onze tips!

Enkele korte tips die je kunnen helpen als het toch mocht misgaan met je nieuwe aanplantingen.

  • Gele bladrand wijst op meststofgebrek. Een goede bemesting lost normaal de meeste problemen op. Het lelijke blad blijft zijn gele rand behouden, maar het nieuwe blad is terug mooi frisgroen.
  • Roodbruin blad: het probleem ligt bij de wortels. Een te natte standplaats en daardoor zuurstofgebrek van de wortels. Of een gebrek aan fosfaat in de grond. Hierdoor wordt de wortelvorming onvoldoende gestimuleerd en gaat de Buxus achteruit. Een bijmesting met organische fosfaat (Dcm beendermeel) helpt zeer goed in dit geval. Een te natte standplaats is achteraf niet eenvoudig op te lossen. Daarom is het belangrijk om vóór het planten te zorgen voor een goede structuur van de grond met voldoende afwatering.
  • Bruine plekken: misschien het begin van een schimmelinfectie. Kijk de plant goed na en bij twijfel kun je best een bestrijding uit voeren met een gepast middel.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen