2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe snoei ik mijn druif? Wanneer moet ik mijn druif snoeien?

Informatie


Snoeien van een druif

Druiven snoeien is niet moeilijk. Na het aanplanten van een druif is het van belang om eerst een basisstructuur te laten groeien waarmee je verder wilt. Dit is afhankelijk van wat je graag ziet en de situatie ter plaatse. Staat de druif solitair, groeit hij tegen een pergola, staat hij buiten of in een serre, of groeit de druif tegen een hekwerk? Tevens is er de keuze van een kas- of buitendruif, witte druif of blauwe druif en wijn- of tafeldruif. Je kunt bij boomkwekerij Maréchal kiezen uit de meest geschikte soorten druiven.

Je kunt kiezen uit één afzonderlijke stam, meerdere takken of een structuur met étages. Deze structuur is meestal na ongeveer 3-4 jaar klaar en moet ten allen tijde intact blijven. Meer informatie over het uitleiden in étages.


Afbeelding: Vitis ‘Boskoop Glory’.

Wanneer moet ik mijn druif snoeien?

Druiven snoeien in de winter

In de winter kun je telkens alle nieuw gegroeide scheuten van de druif wegsnoeien tot op 2 ogen van deze basisstructuur. Deze wintersnoei lijkt drastisch maar is echt nodig aangezien druiven een grote groeikracht hebben, vooral in het voorjaar. Op de hoofdstam zullen vele nieuwe scheuten ontstaan die uitgroeien tot lange ranken met druiventrossen.


Afbeelding: Vitis ‘Himrod’.

Druiven snoeien in de zomer

Gedurende de zomer snoei je regelmatig de lang gegroeide takken weg, zodat de druiven licht krijgen. Snoei telkens twee bladparen boven de druiventros, zodat deze nog wat schaduw krijgt en beschermd is tegen de volle zon. Deze zomersnoei is ongeveer elke 3 weken nodig, omdat telkens nieuwe ranken ontstaan die hard groeien.

druivensnoei in de zomer

Afbeelding: voorbeeld van geleide druif met étages.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen