2023

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Druiven kweken en uitleiden in étages. Hoe doe ik dit?

Informatie


Het kweken van druiven

Een vraag die wij vaak krijgen is: Ik wil graag druiven planten en daarna uitleiden in étages. Maar hoe moet ik die dan snoeien?

De druivenplantjes staan in pot en kunnen daardoor het gehele jaar door geplant worden. Wij adviseren om Dcm Vivimus Universeel te gebruiken als bodemverbeteraar in het plantgat.

Na het planten moet je de plant terugknippen tot waar je de eerste étage wilt hebben. Van de nieuwe scheuten die uitlopen moet je 2 scheuten laten groeien, dit kost 1 jaar tijd. In het volgende voorjaar kun je deze twee scheuten uitbuigen naar links en naar rechts, dit is de eerste étage. Daarna laat je weer een kopscheut groeien die je in de winter afknipt op de hoogte waar je de tweede étage wilt hebben. Ook hier laat je in het voorjaar weer 2 nieuwe scheuten doorgroeien. Deze worden in het volgende voorjaar weer naar links en rechts uitgebogen, de tweede étage is nu ook klaar. Het is niet aan te raden om nog meer étages te laten groeien omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit en groei van de plant.

Voor de lengte van de scheuten adviseren wij 1 meter links en 1 meter rechts van de plant. Dit komt neer op een plantafstand tussen de druiven van 2 meter. Het basisstructuur van je druif is nu klaar. Je kunt daarna in de winter telkens alle nieuw gegroeide scheuten wegsnoeien tot op 2 ogen van deze basisstructuur. Meer informatie over het snoeien van druiven.

 

druiven uitleiden

 

Afbeelding: voorbeeld van geleide druif met étages.

Je kunt kiezen voor druiven met één étage of met twee étages.

Bij één étage adviseren wij deze op 80 cm hoogte, bij twee étages adviseren wij de eerste étage op 40 cm hoogte en de tweede op 120 cm hoogte.

Andere systemen zijn één enkele stam of een stam met twee ranken, die naar links en rechts uitgebogen worden. Dit is de basis waarop de ranken en druiven groeien. Bij wintersnoei worden de zijtakken van de twee ranken telkens weggesnoeid tot op 2 ogen.

Plantencentrum Maréchal biedt verschillende soorten druiven aan:

Vitis ‘Bianca’ ZIEKTERESISTENT TEGEN MEELDAUW EN DRUIFLUIS
Vitis ‘Boskoop Glory’ ZEER GEKENDE BLAUWE BUITENDRUIF
Vitis ‘Frankenthaler’ BESTE BLAUWE KASDRUIF
Vitis ‘Heike’ PITLOZE BLAUWE BUITENDRUIF
Vitis ‘Himrod’ PITLOZE WITTE BUITENDRUIF
Vitis ‘Muscaat Blue’ ZEER ZIEKTERESISTENTE BLAUWE BUITENDRUIF
Vitis ‘Fanny’ ZEER ZIEKTERESISTENTE WITTE BUITEN EN KASDRUIF
Vitis ‘Vroege van der Laan’ (uit sortiment vanwege ziektegevoeligheid)

Elke soort heeft zijn unieke eigenschappen welke je kunt vinden bij de plantbeschrijvingen. Hier wordt beschreven hoe je moet snoeien, hoe je moet bemesten, welke bodemverbeteraar je moet gebruiken en wanneer er vruchten verschijnen.

 

vimblue

Afbeelding: blauwe druif.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen