2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe plant ik rozen? Keuze uit David Austin, Meilland, Koster, klim, stam, grootbloemig en bodembedekkende rozen.

Informatie


Het planten van rozen

Voordat je rozen gaat planten, is het van belang om de juiste roos te kiezen. Er zijn zeer veel verschillende kleuren, geurende rozen, trosrozen, grootbloemige rozen, rozen met gevulde bloemen etc. Tuincentum Marechal heeft een selectie gemaakt van de beste rozen die er zijn. Het zijn één voor één sterke rozen die veel bloemen geven en minder of ongevoelig zijn voor ziekten en plagen.

Alle rozen worden in pot aangeboden en deze kun je dan ook het gehele jaar door planten.

 

Rozen planten voor een mooie rozentuin

Rozen hebben een goede losse grond nodig met veel zuurstof voor de wortels. Wij adviseren om de grond minstens 50 cm-70 cm diep om te woelen en los te maken. Daarna de rozen zo diep planten als dat ze gestaan hebben in de pot. De grond aandrukken na het planten en de rozen één keer goed water geven. Je dient er, zeker het eerste jaar van aanplant, rekening mee te houden dat de planten nog niet vastgegroeid zijn in de grond en deze nog geen grondwater kunnen opnemen. De rozen moeten het dus stellen met regenwater of het extra water dat je geeft. Bij droog weer is gieten dus de boodschap!

Plant nooit rozen op grond waar reeds jaren andere rozen hebben gestaan, tenzij de grond volledig vervangen wordt door nieuwe! (dit in verband met rozen-moeheid).
Dit betekent dat er microscopisch kleine aaltjes in de grond aanwezig zijn waar de bestaande rozen geen last van hadden, maar waardoor nieuwe rozen erg verzwakken.

Rozen hebben het liefst een luchtige plaats in de zon met een goede vruchtbare bodem. Luchtig, omdat de rozen door de wind sneller zullen opdrogen waardoor een aantasting door schimmelziekten (witziekte/meeldauw) voorkomen wordt. Wij adviseren om bij het planten een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus voor rozen & bloemen) te mengen met de bestaande grond. Zo zorg je ervoor dat de plant voldoende organische stof en meststoffen heeft voor een goede start. Bij het begin van het voorjaar kun je jaarlijks Dcm organische meststof voor rozen & bloemen strooien als onderhoudsbemesting voor een goede groei en bloei. Dit is nodig omdat rozen een enorme honger hebben.

TIP: Het is aan te raden om, zodra de eerste bladeren verschijnen, preventief een behandeling te doen tegen bladluis en meeldauw (Edialux Belrose Garden). Op deze manier is de plant beter beschermd en is het eenvoudiger om de rozen gezond te houden gedurende het groeisseizoen (met minder gebruik van middelen).

Winterbescherming

Struikrozen:
In de late herfst 10 à 15 cm compost rond de voet van de plant leggen.

Stam- en treurrozen:
Bij extreme lage temperaturen, de kruin bijeen binden en omwikkelen met stro. Het geheel omhullen met een geperforeerde plastiekzak of vilten beschermhoes (ademend materiaal).

Parasieten

1. Bladluizen
Bij het uitlopen van het eerste blad zijn de planten dikwijls al massaal aangetast door bladluizen die een voorkeur hebben voor het jonge sappige blad. Bladluizen onttrekken sap aan het blad waardoor het gaat krullen en verwelken. Bovendien is de afscheiding die de bladluizen achterlaten, de zgn. zoete honingdauw, een ideale voedingsbodem voor schimmels zoals zwarte schimmel, roetdauw etc. Het onmiddellijk ingrijpen bij het waarnemen van de bladluizen is daarom ook zeer belangrijk en helpt erger voorkomen.

2. Meeldauw (witziekte)
Tijdens warme zomerdagen en koele nachten kan echte meeldauw op knoppen en bladeren ontstaan. Dit zijn witte vlekken bedekt met een poederachtig schimmel. Het blad verschrompelt en valt uiteindelijk af. De ziekte overwintert in knoppen en aangetaste takken, het is dan ook zeer belangrijk afgevallen blaadjes altijd te verwijderen. Bestrijding van deze ziekte is noodzakelijk om erger te voorkomen.

3. Roest
Deze schimmel heeft gele en bruinrode vlekjes aan de bovenkant van het blad, aan de onderzijde vormen zich roestbruine sporen die later zwart kleuren. De sporen overwinteren in het afgevallen blad. De afgevallen bladeren verwijderen, alsook een bestrijdingsmiddel gebruiken. Een luchtige standplaats helpt al veel voorkomen doordat een hoge luchtvochtigheid roest in de hand werkt.

4. Sterroetdauw
Dit zijn bruine tot zwarte ronde vlekjes die steeds groter worden. Eerst enkel op de bovenzijde van het blad, later ook onderaan. Uiteindelijk wordt het blad geel en valt het af. De afgevallen bladeren verwijderen om nieuwe aantasting te voorkomen. Bestrijding van deze ziekte is noodzakelijk om erger te voorkomen.

Voor meer informatie betreffende gewasbeschermingsmiddelen zie: www.edialux.be

Voor meer uitgebreide uitleg en informatie per soort verwijzen wij je naar onze plantengids. Meer informatie over het snoeien van rozen en het snoeien van klimrozen.
Rozen kun je vinden op de binnenafdeling onder het bord ‘ROZEN’.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen