2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Wintersluiting vanaf maandag 16/12/24 tem 5/1/25 | Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe leg ik een nieuwe gazon aan?

Informatie


De aanleg van een nieuw gazon

De meeste mensen kiezen ervoor om een nieuwe gazon aan te leggen in het voorjaar, omdat op dat moment de groei van het gras in volle vaart loopt.
Zo heb je snel resultaat, de zode zal snel dichtgroeien, en er ontstaat een sterk gazon.

Aanleg gazon ideaal moment

Maar ook in september en oktober wanneer de grond nog warm is kan je perfect gras inzaaien. De aarde is nog voldoende opgewarmd na de zonneschijn van de zomer, en het klimaat wordt terug licht vochtig na de regen van de vroege herfst. Bovendien kan je genieten van een aantal bijkomende voordelen bij het inzaaien in het najaar. De kans dat onkruid gaat woekeren is veel kleiner, het gazon heeft in het najaar minder te lijden en de grasmat dient nog maar enkele keren gemaaid te worden.

Afbeelding: inzaaien nieuw gazon.

In de nazomer moet het gazon voldoende sterk de winter ingaan. In de zomerperiode moet het gazon voldoende sterk zijn om volop gebruikt te kunnen worden. DCM biedt daarom de gebruiker alle mogelijkheden aan om snel, degelijk en gemakkelijk je gazon opnieuw aan te leggen.. Ziehier ons stappenplan:

1. Begin eraan in één van de twee meest geschikte periodes van het jaar, of wel tussen half maart en begin juni, ofwel van september tot en met oktober.

2. Spit de bovenste 30 cm om, maak de kluiten goed los en verwijder storende zaken als stenen en afval. Verwijder ook de wortels van de doorlevende onkruiden als kweekgras, akkerwinde en heermoes.

3. Breng de zuurgraad (pH) van de bodem op peil door een bekalking uit te voeren met 1 tot 1,5 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m². Dat bevordert de opname van voedingsstoffen en de ontwikkeling van een sterke grasmat.

4. Een gazon wordt slechts één keer aangelegd en moet lang meegaan. Het is dus van het grootste belang de bodem een optimale structuur te geven en het humusgehalte te verhogen. Na de aanleg, is dat immers onbegonnen werk. Met het kant-en-klaar product DCM Organische Meststof Aanleg Gazon (NPK 6-5-3) breng je zowel humus aan voor een goede bodemstructuur als een uitgebalanceerde basisvoeding voor een goede groei van de jonge grassprietjes. Je vangt dus twee vliegen in één klap. Deze meststof heeft een hoog organische stofgehalte van 52 %, vormt een evenwichtige basisvoeding voor het gras, zorgt voor een verbeterde bodemstructuur en versnelt de wortelvorming van het jonge gras. DCM Organische Meststof Aanleg Gazon mag tot op de dag van het zaaien gebruikt worden. Er bestaat geen gevaar voor wortelverbranding.

5. Laat de bodem een weekje rusten. De verschillende lagen zullen beter aansluiten.

6. Kies het juiste soort graszaad. Houd daarbij in de eerste plaats rekening met de functies die het gazon moet vervullen.

7. Hark de grond mooi effen, druk de bodem licht aan en bevochtig de oppervlakte gelijkmatig.

8. Verdeel de benodigde hoeveelheid graszaad in twee gelijke delen. Zaai de helft in de lengterichting van het gazon de andere helft er dwars overheen.

9. Hark het graszaad oppervlakkig in (maximum 1,5 cm diep) en druk de bodem aan met een rol.

10. Houd de toplaag voldoende vochtig zolang het kiemingsproces duurt. Dat bevordert een vlotte en gelijkmatige opkomst.

11. Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprietjes 8 tot 10 cm hoog zijn. Stel de messen van de machine tijdens de eerste maaibeurten in op 5 cm of hoger.

12. Geef na de derde maaibeurt een eerste onderhoudsbemesting met DCM Organische Gazonmeststof à rato van 0,8 kg per 10 m².

 Wacht met het bestrijden van onkruiden tot na de vierde maaibeurt. Gebruik uitsluitend een product dat geschikt is voor jonge gazons. Maak u bovendien niet te veel zorgen: door het maaien verdwijnen de meeste onkruiden vanzelf.

Meer informatie over de graszaden van Dcm.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen