2023

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer en hoe moet ik mijn leibomen snoeien?

Informatie


Het snoeien en leiden van leibomen moet volgens enkele regels gebeuren. Het is echter iets dat iedereen kan met prachtig gevormde leibomen tot gevolg.

Snoei van leibomen

Snoei bij leibomen in étages

Meestal kun je bij leibomen niet vanaf het eerste jaar van planten alle étages leiden, snoeien en aanbinden. Dit is echter niet zo erg, het volgende groeiseizoen zal de leiboom reageren op de snoei en vele slapende ogen activeren. Hierdoor komen overal op de stam nieuwe scheuten uit, zeer dikwijls ook op de hoogte waar je nog takken kunt gebruiken voor het maken van étages. Deze nieuwe scheuten kun je dan gebruiken om te leiden en de ontbrekende étage te maken.
leibomen snoeien

Afbeelding: aanbinden en leiden leibomen.

Voor het jaarlijks onderhoud door middel van snoei worden in de winter de takken teruggeknipt. De bomen hebben de bladeren verloren en de takstructuur is goed zichtbaar. Elke verticale scheut wordt teruggesnoeid tot op de horizontaal geleide étages.

Een heel karwei maar een noodzaak! De verticale takken zouden anders te dik worden en de horizontale leivorm zou verloren gaan.

Het leiden in étages zorgt ervoor dat je in de winter de mooie horizontale structuur van de takken ziet. Op deze horizontale gesteltakken groeien in het voorjaar weer de nieuwe scheuten.

Pyrus calleryana 'Chanticleer' snoeien
Afbeelding: leiboom Pyrus calleryana ‘Chanticleer’.

Snoei bij leibomen als leischerm of haag

Bij gebruik als leischerm is het eenvoudiger om de bomen als ‘een haag in de hoogte’ te behandelen. Dan kun je alle takken gebruiken om een vol scherm te krijgen zonder dat je vast zit aan de structuur van étages. Dit geeft ook sneller het gewenste resultaat: geen inkijk! De leivorm wordt gesnoeid alsof het een haag is, wij raden aan om dit in juni of juli te doen. Dan staan de bomen volledig in blad en kun je bij het snoeien de vorm van de ‘haag’ beter inschatten dan in de winter als de bomen geen bladeren hebben. Wintergroene leibomen zoals Quercus ilex en Photinia fraseri ‘Red Robin’ snoei je best nà de winter om vorstschade te voorkomen.

Meer informatie over de manier van leiden.

Meer informatie over het leiden van bomen, de juiste keuze van leibomen, de constructie van leibomen, de plantafstand van leibomen en het planten van leibomen. De leibomen kun je vinden op de buitenafdeling.

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze infobrochures leibomen en bomen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen