2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Moet ik voor mijn leibomen een constructie maken of niet?

Informatie


Een constructie maken of niet?

Het plaatsen van leibomen, de mogelijkheden:

-aankoop van voorgeleide bomen
Als je voorgeleide bomen koopt zijn de takken al aan een bamboerek vastgebonden.

Na het planten kun je de bamboerekken van de verschillende bomen met elkaar verbinden met andere bamboestokken. Zo heb je snel en eenvoudig een aaneengesloten geheel. Dit is echter niet heel stevig en duurzaam. De bamboestokken zijn na enkele jaren versleten en moeten dan vervangen worden. Dit is dan niet gemakkelijk en geeft ook onvoldoende steun.

Je kunt ook lange palen (4 m boven de grond, 1 m in de grond) plaatsen en beton gebruiken om de voet van de palen te verankeren. De palen worden verbonden met staaldraad, panlatten of bamboestokken ter hoogte van de onder- en bovenkant van het bamboescherm. Dit geeft veel meer stevigheid en is zeker duurzaam. De oude bamboestokken kunnen na een paar jaar verwijderd worden. Je kunt uiteraard nog meer draden trekken waardoor het geheel nog steviger zal zijn.

-aankoop van niet voorgeleide bomen
Je kunt ook zelf bepalen of je étages of een vol scherm wilt, hoever eventuele étages uit elkaar moeten komen en hoe hoog je boom moet beginnen met het scherm. Dan moet je ongeleide bomen kopen en ze zelf leiden.

Voorbereiding: je plaatst lange palen (4 m boven de grond, 1 m in de grond) en gebruikt beton om de voet van de palen te verankeren. Als horizontale geleiders kun je staaldraad, panlatten of bamboestokken gebruiken. Alles wat duurzaam en stevig is kan gebruikt worden. Pas op, sommige constructies zijn soms opvallend zichtbaar en kunnen het uiteindelijke uitzicht negatief beïnvloeden (bijv. te zware panlatten).

Nadat je de constructie gemaakt heeft en de bomen gekocht,  plant je de bomen op de voorziene plaatsen maar je snoeit nog geen takken.

De plaats van de boom kun je zelf kiezen. Ofwel zet je de boom tegen één van de palen, ofwel zet je hem in het midden tussen twee palen. Extra steunpalen voor deze bomen zijn niet nodig, want je bindt de boom vast aan de horizontale étages. Meer informatie over de plantafstand van leibomen.

Opgelet! Als je de boom aan de paal wilt zetten, moet je voldoende aarde boven de betonnen voet voorzien. Anders kan de boom onvoldoende diep inwortelen.

Eens de boom mooi stevig staat, kun je kijken welke takken dicht bij de voorziene étages en hoogtes zitten. De afstanden tussen de étages kunt je zelf kiezen, standaard wordt een 40 of 50 cm genomen.

Voor elke étage, links en rechts van de boom, wordt de dichtstbijzijnde tak aangebonden. De tak bevindt zich best juist onder of boven de panlat (of bamboestok, staaldraad, …). Alle takken die verder als 10 cm onder of boven een étage staan, zijn minder geschikt en worden verwijderd.

Als je kiest voor een vol scherm dan kun je alle takken gebruiken die in de juiste richting van het vlak groeien. De takken die haaks op de leirichting staan kun je wegsnoeien. Meer informatie over de manier van leiden.

Voor de hoogte van de onderste étages wordt meestal 1.80 m tot 2 meter aangehouden.

  • 1.80 m: Je belet inkijk van de buren doordat op ooghoogte de bomen vertakt zijn.
  • 2.00-2.20 m: Er is nog doorkijk, hierdoor zit je niet zo ingesloten en kun je onder de bomen door lopen.

Je kunt best wel wachten met het verwijderen van takken tot je alle étages aangebonden hebt. Indien je bij het uitbuigen een tak beschadigd, dan kunt je nog altijd een andere tak nemen als vervanger.

De top mag afgesnoeid worden op de hoogte van de laatste étage.
website-leibomen-aangepast-2
Afbeelding: constructie leibomen.

Meer informatie over het snoeien van leibomen, het leiden van bomen, de juiste keuze van leibomen  en het planten van leibomen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen