Leibomen kopen en planten
Leibomen zijn gewone bomen die je na het planten in een bepaalde vorm gaat leiden. Ze kunnen worden geleid als dakvorm om schaduw te geven op een terras als een soort parasol. Leibomen worden gesnoeid in een vlak om inkijk te beperken of om een tuin af te bakenen. Je kan dan kiezen voor leibomen met étages of met een vol scherm. Meer informatie over de manier van leiden.
Afbeelding: voorbeeld van leivorm.
Een groot voordeel van leibomen is de kleine oppervlakte die deze bomen innemen. Hierdoor kunnen ze ook in kleine tuinen en dicht tegen perceelgrenzen geplant worden.
Wij kweken deze leibomen in grote getallen, zodat je bij boomkwekerij Maréchal altijd terecht kunt voor goedkope leibomen. Als je direkt veel structuur en privacy wilt in je tuin kun je dit realiseren met onze leibomen. Meer informatie over de juiste keuze van leibomen.
De meest gebruikte bomen voor een dakvorm zijn platanen (dakplataan), moerbei (dakmoerbei) en Liquidambar (dakamberboom).
Hieronder volgt een overzicht van onze leibomen die al voorgeleid zijn of geschikt om te leiden in een vlak:
Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ = haagbeuk
Fagus sylvatica = groene beuk
Liquidambar styraciflua = amberboom
Photinia fraseri ‘Red Robin’ = glansmispel
Platanus acerifolia = plataan
Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ = donkere gewone laurier, paplaurier
Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ = sierpeer
Quercus ilex = steeneik
Tilia vulgaris ‘Pallida’ = koningslinde
Het planten van leibomen
Je kunt het beste een groot gat maken voor elke boom, zo hebben de wortels langs alle kanten losse grond en kunnen ze goed uitlopen. Maak het gat twee keer zo breed en zo diep als de wortelbreedte en -hoogte. De bodem van het plantgat kun je nog even loswoelen, zodat de wortels gemakkelijk diep kunnen wortelen.
Je kunt gemakkelijk zien tot waar de plant op de kwekerij altijd in de grond heeft gezeten. De schors heeft een licht-oranje kleur in plaats van een donkerbruine. Dit licht-oranje stuk moet je terug in de grond plaatsen. Je mag bomen nooit dieper planten dan ze gestaan hebben, doe je dit toch dan zullen ze niet groeien.
Een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel) gemengd met de bestaande grond geeft een betere structuur van de grond en extra meststof bij de wortels zodat deze direct goed beginnen te groeien. Het effect van een bodemverbeteraar bij nieuwe aanplantingen mag je niet onderschatten. Door de inbreng van humus en meststoffen in de grond vlakbij de wortels gaat de plant een veel gemakkelijkere start hebben.
Hierna het plantgat opvullen, goed aanduwen en voldoende water geven. Ook de eerste maanden na het planten moet er nog extra water worden bijgegeven. Zeker tijdens langere periodes van droogte in de lente en zomer is dit heel belangrijk voor het succes van een nieuwe aanplanting.
Snoei
Meer informatie over het snoeien van leibomen, de plantafstand van leibomen, het leiden van bomen en de constructie van leibomen.
De leibomen kun je vinden op de buitenafdeling. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze infobrochures leibomen en bomen.