2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Ik heb een schaduwrijke bostuin, wat kan ik hier planten?

Informatie


Planten voor de schaduwrijke bostuin

Vanwege de droge grond en het tekort aan licht is het aantal soorten dat je kan planten in een schaduwrijke tuin beperkt. Meestal is er sprake van een humusrijke, licht zure grond. Deze is vaak ontstaan door bladval met als gevolg een goede mulchlaag. Door deze mulchlaag zal de ondergrond niet snel uitdrogen in de zomer en worden de planten beschermd in de winter.

Hosta 'Patriot' schaduwrijke bostuin
Afbeelding: Hosta ‘Patriot’.

Toch zijn er soorten die zich zeer goed thuis voelen in een dergelijke omgeving. Rhododendron, varens, Cyclamen, Asarum, Epimedium, Hosta en Helleborus gedijen zelfs zeer goed op zo’n plaatsen. Zo goed zelfs dat ze de grond volledig zullen bedekken waardoor onkruid geen kans meer krijgt. Rhododendron’s geven met hun wintergroene uiterlijk structuur in een tuin, bovendien bestaan er vele soorten met diverse bloemkleuren. Meer informatie over het planten van rhododendron.

 

Helleborus niger.
Afbeelding: Helleborus niger.

Helleborus soorten zijn er in vele bloemkleuren, ze geven de tuin kleur vanaf de vroege winter tot het einde van de lente. Cyclamen bloeien maandenlang en zorgen voor een bloeiende winterbodembedekking. Hosta soorten geven dan weer structuur in een tuin met de grote bladeren. Andere vaste planten die geschikt zijn in schaduwtuinen vindt je in onze plantengids, daar kun je zoeken op eigenschappen: standplaats ‘schaduw’. Meer informatie over het planten van vaste planten.

Varens zijn er ook in vele verschillende bladvormen, -kleuren. en -groottes. De uitkomende, opgekrulde nieuwe bladeren zijn een waar spektakel en hebben vaak verschillende kleuren afhankelijk van de soort. Varens brengen rust en kalmte en het gevoel van een bos in je tuin. Meer informatie over het planten van varens.

Rhododendron 'Red Jack'.
Afbeelding: Rhododendron ‘Red Jack’.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen