2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe bescherm ik mijn bananenplant in de winter?

Informatie


Winterbescherming bananenplanten

De meest bekende bananensoorten die in onze streken verkocht worden zijn Musa basjoo en Musella lasiocarpa. Het zijn kruidachtige planten die een schijnstam vormen met over elkaar liggende bladstelen. Vanuit het middelpunt van de schijnstam wordt telkens een nieuw blad omhoog geduwd. Het blijft opgerold tot het hele blad uit de schijnstam is gekomen, hierna vouwt het zich open. Na enkele jaren komen er bloemen en vruchten aan de plant en sterft de moederplant af. De groei wordt overgenomen door jonge scheuten.

Musa basjoo
Afbeelding: Musa basjoo.

Aan de Musa basjoo komen niet-eetbare sierbananen, de Musella lasiocarpa wordt vooral gekozen voor zijn prachtige bloemen.

Musella lasiocarpa.
Afbeelding: Musella lasiocarpa.

Een bananenplant is een tropische plant en heeft behoefte aan zonlicht en temperatuur. Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute. Indien je de schijnstam ook wilt laten overwinteren, moet hij beschermd worden tegen de vorst door hem in te pakken met rieten matten, vliesdoek of jute. Wanneer de stam de winter overleeft, zal hij verder groeien en zo krijg je een hogere bananenplant. Indien hij gedeeltelijk afgestorven is kun je hem afsnijden tot in het gezonde gedeelte. Hij groeit daaruit probleemloos verder. Zodra de temperaturen het toelaten moet je de winterbescherming weghalen.

Meer informatie over mediterrane planten en de speciale potgrond van Dcm voor mediterrane planten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen