2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wat kan ik doen tegen de kleine zwarte vliegjes in mijn kamerplanten?

Informatie


Wat kan je doen aan rouwvliegjes bij kamerplanten?

Rouwvliegjes of Rouw(varen)muggen zijn veelvoorkomend bij kamerplanten. Ze lijken op fruitvliegjes maar zijn kleiner en bevinden zich rondom je kamerplanten. De vliegjes zelf zijn onschuldig en sterven vanzelf binnen de twee dagen. Waarom moet je er dan iets aan doen? De vliegjes leggen eitjes in de potgrond, namelijk zo’n 200 eitjes per keer. De larve die uit de eitjes komen, kunnen wel schade aanrichten gezien ze graag aan de wortels zitten. Na enkele weken ontpoppen de larve tot vliegjes en begint het proces weer helemaal opnieuw. Daarbij is het ook niet zo fijn om honderden dode rouwvliegjes in je huis te hebben liggen, dus laten we er iets aan doen!

Wat kan je eraan doen?

De vliegjes leggen hun eitjes graag in vochtige potgrond, dus een eerste stap is je potgrond droog houden. Dit is geen gewenste omgeving voor de rouwvliegjes om hun eitjes in te leggen waardoor ze vanzelf zullen verdwijnen. Natuurlijk hebben je kamerplanten nog steeds water nodig en kunnen niet alle plantsoorten tegen een droge grond.

Daarom raden we volgende methodes aan:

 

Lijmvallen voor vliegen

De vliegjes worden door de lijmvallen aangetrokken en blijven plakken. Zo kunnen ze geen eitjes meer leggen in je kamerplanten. Deze methode is effectief maar soms niet voldoende. Daarom kan je deze methode best combineren met onderstaande methode(s).

 

Warm water met kaneel

Je kookt water en laat dit afkoelen tot zo’n 40-50°. Je voegt bij het warm water twee eetlepels kaneel toe en giet dit mengsel over je planten. De temperatuur is dus zeer belangrijk want je wilt de wortels van je planten niet beschadigen. Dit mengsel zorgt ervoor dat de eitjes vernietigd worden. Dit in combinatie met het vangen van de vliegjes is een zeer effectieve en budgetvriendelijke manier om van rouwvliegjes af te komen. Herhaal dit een paar keer per week voor zo’n twee weken lang en je bent verlost van de rouwvliegjes.

 

Verpotten

Een laatste stap is je plant verpotten. Dit kan je best doen wanneer bovenstaande al is gebeurd gezien dit niet alle eitjes en larve zal verwijderen en het erg lastig is om alle aarde van je wortels te krijgen. Daarbij is verpotten ook heel stressvol voor je plant, dit doe je best maar zo’n 2x per jaar. Moesten er ook nog rouwvliegjes in huis zijn, dan zullen deze direct eitjes leggen in de verse (vochtige) potgrond. Dus zorgt dat dit de allerlaatste stap is.

Potgrond die hiervoor geschikt is: DCM Huis & Tuin

 

Zand erover

Een andere methode is om zand op je potgrond leggen zodat de vliegjes niet bij de aarde geraken. Deze methode is bij sommige planten effectief, bij andere dan weer niet.

 

Stenema aaltjes

Tot slot kan je ook aaltjes (nematoden) bestellen die de larven van de rouwvlies parasiteren. De larven sterven en de volwassen rouwvliegjes zullen niet meer ontwikkelen. De aaltjes moet je zo snel mogelijk uitzetten of even bewaren in de koelkast. Ze verliezen echter hun effectiviteit wanneer ze niet direct gebruikt worden. Na twee weken zou je beduidend resultaat moeten zien.

 

Dcm Felti-Guard Aaltjes tegen larven van de varenrouwmug

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen