2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer start nu precies het plantseizoen?

Informatie


Het plantseizoen, hoe zit dat nu eigenlijk?

In de wondere wereld van het kweken en verkopen van planten zijn we voor een deel gebonden aan het plantseizoen. Maar wat wil dat zeggen?

Plantseizoen

Eigenlijk is het plantseizoen afhankelijk van de manier waarop de planten gekweekt worden:

    • planten gekweekt in een pot
    • planten gekweekt met een kluit (met een kluitzak met grond)
    • planten gekweekt met een blote wortel (zonder grond aan de wortels)

Planten in pot

Planten gekweekt in een pot kunnen het gehele jaar door geplant worden. Het kweken in potten is dan ook begonnen om het plantseizoen te verlengen en te vervroegen.


Afbeelding: potgekweekte plant.

Planten met een kluit

Voor planten met een kluit begint het plantseizoen half oktober en eindigt eind april. Doordat de planten een kluit hebben met grond kunnen ze eerder, maar ook langer gerooid worden. De meest bekende voorbeelden hiervan van zijn Taxus, coniferen en laurier met een kluit.

taxus-baccata-80-100    prunus-laur.-rotundifolia-125-150
Afbeeldingen: Taxus en laurier met een kluit.

taxus-kwekerij  kuil5
Afbeeldingen: Taxus rooien op het veld, presentatie boomkwekerij.

Planten met een blote wortel

Voor planten met blote wortel is het plantseizoen het kortst. Dit plantseizoen begint in november en eindigt half april. Vanaf dat deze planten in rust zijn en vaak hun bladeren verloren hebben start het plantseizoen. Het plantseizoen eindigt zodra deze planten weer in blad komen en beginnen met groeien. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn beuk, haagbeuk, bomen en fruitbomen met blote wortel. Maar ook meidoorn, liguster en Buxus met blote wortel horen bij deze groep.

 

fagus-sylvatica-125-150

Afbeelding: beuk met blote wortel.

Niet alle planten zijn het gehele jaar door leverbaar. Soms zijn ze uitverkocht, ze zijn dan simpelweg op. Als de gehele voorraad verkocht is, hebben we weer een groeiseizoen nodig om nieuwe planten te kweken. Soms kunnen planten niet gerooid worden, omdat het daarvoor niet de juiste tijd is. In de zomer verkopen we enkel planten in pot omdat blote wortel en kluitplanten dan niet beschikbaar zijn.

Start plantseizoen

Wist je dat het plantseizoen start in oktober?
Er is dan een enorm aanbod van tuinplanten beschikbaar. De planten hebben een jaar gegroeid op de kwekerij en zijn klaar voor de verkoop. De voorraad is op volle sterkte en het volledige sortiment is in grote hoeveelheden beschikbaar.

Wist je dat het najaar de beste periode is om aan te planten? De grond is nog opgewarmd en de nieuwe aanplant zal goed geworteld de winter in gaan.

Het sortiment van potgekweekte vaste planten en heesters is volledig vanaf september.
In oktober starten wij het plantseizoen met vele soorten en maten kluitplanten.
Begin november volgen de planten met blote wortel.


Afbeelding: overzicht boomkwekerij.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen