2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer kan ik mijn bloembollen planten?

Informatie


Het planten van bloembollen

Bloembollen vormen een vrolijke en opvallende aanwezigheid in de tuin, maar wanneer moet je die planten? Er zijn bloembollen in verschillende kleuren en soorten, maar ook in bloeitijdstip bestaat er een grote afwisseling. Door de juiste combinaties is het mogelijk het grootste deel van het jaar bloeiende bollen in de tuin te hebben, zodat je onafgebroken kan genieten van deze prachtige plantensoort. Bloembollen kun je onderverdelen in 2 categorieën: voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers. De bloeiperiode en de aard van de bollen heeft invloed op de plantperiode. Voorjaarsbloeiende bollen zijn winterhard, zomerbollen niet.

 

Voorjaarsbloeiende bollen

Bollen die in het voorjaar bloeien worden in het najaar geplant, vanaf september tot en met december. Hoe vroeger de bollen worden geplant hoe beter en vroeger ze zullen wortelen en gewas ontwikkelen. De beste periode om ze te planten is aan het begin van de herfst omdat dan de grond nog warm is en voldoende vochtig zodat de bollen snel wortelen. Deze bollen zijn winterhard en kun je gewoon in de grond laten zitten, ze zullen volgend voorjaar gewoon weer uitlopen en bloeien.


Afbeelding: Allium ‘Gladiator’ voorjaarsbloeier.

 

Zomerbloeiende bollen

De bloembollen die in het voorjaar worden verkocht en geplant noemt men zomerbloeiers. Ze zijn niet winterhard en moeten in het najaar terug uitgegraven worden. Ze worden vanaf eind februari (wanneer de wintervorst voorbij is) geplant en bloeien in de zomer.


Afbeelding: Dahlia ‘Christine’ zomerbloeier.

Bloembollen houden van een luchtige grond met een goede bodemstructuur. Bij zware kleigrond of een heel lichte voedselarme zandgrond is het aan te raden een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel) te mengen met de bestaande grond. Verder zijn bloembollen relatief onderhoudsarm. Zomerbloeiende bollen (éénjarige bloembollen) vragen zelfs helemaal geen verzorging, ze hebben alles wat ze nodig hebben opgeslagen in de bol. Voorjaarsbloeiende bollen (meerjarige bloembollen) hebben wel wat extra meststof nodig, ze onttrekken veel voedingsstoffen aan de grond. Een aanvullende bemesting Dcm organische meststof voor de siertuin is dan ook aan te raden.

Je kunt de bollen afzonderlijk planten met een bollen planter of met een schopje, maar je kunt ook een sleuf of gat graven en de bollen in groep aanplanten. Doch dit hangt echter van de soort af. Plant de bollen altijd rechtop met de neuzen naar boven. Aan de verdroogde wortelresten kun je trouwens goed zien wat de onderkant is.
De plantdiepte en plantafstand is afhankelijk van de keuze van de bol, dit staat duidelijk op de verpakking vermeld.

Ook in potten en bakken doen bloembollen het prima. Kies wel ruime potten met afvoergaten, zodat het water uit de pot kan en leg een laagje potscherven of grind onderin. Voor een doorlopende bloei kun je de bloembollen in laagjes gaan planten. Lagen met bollen en grond wisselen elkaar dan af. Let wel dat de onderste laag bestaat uit bloembollen die het laatst bloeien en werk zo naar boven.

Bloembollen zijn zeker een must voor je tuin of balkon! Wij bieden dan ook een groot assortiment bollen aan. Je kunt vanaf september voor voorjaarsbloeiende bollen zoals tulp, narcis, krokus, blauw druifje, Allium, enz bij ons terecht. Zomerbloeiende bollen zoals Dahlia, Gladiool, Begonia, aronskelk, lelie enz bieden wij aan vanaf eind februari.

Voor meer uitgebreide informatie per soort verwijzen wij je naar onze plantengids.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen