2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer en hoe moet ik mijn vijgenboom snoeien?

Informatie


Snoei vijgenboom

Een vijgenboom snoeien is eigenlijk in vorm snoeien. Een vijgenboom (Ficus carica) verdraagt enorm goed snoei, soms worden grote exemplaren onderhanden genomen met een kettingzaag.

Eerst moet je bepalen wat voor vorm van vijgenboom je wilt hebben. Daar moet je de snoeiwijze op aanpassen.

Wil je een open, brede kroon dat laat je de takken wat verder doorgroeien.

Als je een compacte kroon mooier vindt dan kun je de takken halveren,  zodat deze vertakken en een dichte kroon vormen.

Takken die in de weg zitten of niet mooi zijn kun je zonder probleem volledig verwijderen. Probeer grote snoeiwonden te vermijden omdat dit niet mooi is en ook een invalpoort voor schimmels.

vijgenboom snoeien
Afbeelding: vijgen.

Jaarlijks onderhoud en snoei van de vijgenboom

In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam. Je krijgt zo een mooie uitgebalanceerde vijgenboom, met voldoende takken die vruchten kunnen dragen. Jaarlijks bemesten met Dcm meststof voor Terrasplanten & Mediterrane Planten is aan te bevelen. Een vijgenboom met vruchten kan veel meststoffen gebruiken.

Meer informatie over mediterrane planten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen