2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Waarom kiezen voor een veredelde walnoot of notenboom?

Informatie


Veredelde notenboom

De veredelde walnoten boom koop je echt voor de vele en grote vruchten. Door de moeilijke opkweek is de boom niet goedkoop, maar na aanplant heb je ook echt iets moois in je tuin. De kroon van een boom kan naarmate de boom volwassen wordt al gauw 8 tot 10 meter worden. De boom past zich aan in de tuin waar hij in geplant wordt.

Verschil tussen onveredelde en veredelde notenbomen

Het verschil tussen onveredeld en veredeld zie je aan de vruchten. De onveredelde boom groeit hard, wordt erg groot en geeft pas na 10 jaar vruchten. De vruchten die aan de onveredelde boom komen zijn vaak klein, de noot heeft niet veel smaak en is soms ook wel hol. De bomen zijn vaak ook gevoelig voor schimmelziekten.

De vruchten die aan de veredelde boom komen zijn groot en erg lekker van smaak.  De meeste noten zijn ovaal van vorm en hebben een doorsnede van 5 cm. De boom geeft na 3 jaar al z’n eerste vruchten, de productiviteit blijft goed naarmate de boom ouder wordt. De schaal is vaak gemakkelijk te openen. De boom is winterhard en weinig gevoelig voor ziekten en schaalgebreken. Snoeien is niet nodig, wil je wel snoeien doe dit dan bij voorkeur in de maand juni om bloeden/sapverlies te voorkomen.

De veredelde walnoot Juglans ‘Broadview’ is één van de beste rassen en zelfbestuivend.  De ‘Broadview’ kan heel goed alleen staan, maar door middel van kruisbestuiving geeft de boom meer en betere vruchten.

De notenboom heeft naarmate hij groter wordt een dichte kroon door vorming van kortloten. De walnoot heeft mannelijke en vrouwelijk bloemen, mannelijke bloemen zijn in katjes verenigd en vrouwelijk bloemen bevinden zich al of niet in trossen aan het einde van nieuwe scheuten. De mannelijke bloei vindt plaats in mei en de vrouwelijke bloei in mei-juni.

De oogsttijd is oktober, noten kun je rapen zodra ze van de boom vallen.

Meer informatie over het snoeien van een notenboom.

Afbeelding: Juglans ‘Broadview’.

Meer informatie over fruitbomen en kleinfruit en de keuze van fruitbomen in je tuin.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen