2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe maak ik van mijn tuin een restaurant voor bijen?

Informatie


Restaurant voor bijen

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin, bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een voorgerechtje of dessert voor bijen.

Bodem, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar- en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies ook bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren verschillende jaren lang voedsel. Ook op een terras of balkon kan je iets doen met bijenvriendelijke planten.

Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers. Voorbeelden: Cotoneaster, Ribes, Ilex, Symphoricarpos, Ligustrum, Vaccinium, Rubus, Rosa rugosa … Groendaken zorgen voor extra natuur op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen tot bloei en lokken bijen.

Hoe maak ik van mijn tuin een restaurant voor bijen

Bomen zorgen jaar na jaar voor stuifmeel en nectar voor bijen. Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde. Het nadeel van eenjarige bloemenmengsels is dat we ze elk jaar opnieuw moeten inzaaien. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad. Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.

Met bloemen in potten kan je bijen helpen, ook als je geen tuin hebt. Bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, dille, munt, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken.

Ook in de moestuin zijn er vele soorten groenten die bijen lokken. Courgette, pompoen, ui, sla, wortel en rode kool zijn enkele voorbeelden.

Vaste planten en bolgewassen komen elk jaar terug. Velen zijn goed voor bijen, vaste planten zoals anemonen, asters, geraniums,  Campanula, Helleborus, Verbena, Persicaria en Leucanthemum. Bolgewassen zoals krokussen, Allium, Muscari, Dahlia en sneeuwklokjes.

Klimplanten zijn ook nuttig voor bijen. Voorbeelden zijn vuurdoorn, Clematis, Jasminum, klimhortensia, Campsis, botanische klimrozen, kamperfoelie, kiwibes en klimop.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen