2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Ik wil graag tomaten planten, hoe pak ik dit aan?

Informatie


Het planten van tomaten

Tomaten uit eigen tuin zijn lekker van smaak, bijzonder vers en heel gezond. Maar hoe houd je de tomatenplanten in topvorm? Voor het planten van tomaten is een goede voorbereiding noodzakelijk. Vooral de structuur van de grond en de bijbehorende bemesting spelen een grote rol bij het planten van tomaten.

Tomaten hebben het graag warm.

In de meeste serres wordt het hele jaar door vrij intensief geteeld. Daarom is het belangrijk dat de serregrond een goede kruimelige structuur heeft, voldoende voedingselementen bevat, goed doorlatend is en een ideale verhouding tussen lucht en vocht vertoont. Meng bij het planten van je tomaten 1 deel serregrond met 1 à 2 delen Dcm Vivimus Groenten in de plantput. Deze organische bodemverbeteraar zal de structuur van de grond verbeteren en bodemmoeheid tegengaan. Je tomaten zullen beter en sneller inwortelen.

Vivimus Groenten

Tomaten houden van een voedingrijke en vochtige grond.

Met Dcm Organische meststof voor Tomaten geef je de tomatenplanten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te groeien en een rijke, smakelijke oogst op te leveren. Deze evenwichtige formule op basis van natuurlijke grondstoffen is speciaal ontwikkeld voor het telen van tomaten. Ze bevat extra veel kalium, wat zorgt voor stevige planten en sappige tomaten. Omdat ze bestaat uit ultrafijne MINIGRAN®-korreltjes, kan ze probleemloos rond de planten of bovenop de pot gestrooid worden. Door ze lichtjes in te werken en daarna te gieten, bevorder je de werking.
Werk Dcm Organische meststof voor Tomaten oppervlakkig in bij het plantklaar leggen van de grond, vlak voor het aanplanten. Geef een tweede bemestingsbeurt tijdens de ontwikkeling van de derde tros (dosis 20-40 gram/plant). Regelmatig water geven en bemesten is de boodschap.

Tomaten

Nog gemakkelijker wordt het bemesten van je tomatenplanten met DCM Vloeibare meststof Tomaten & Groenten.  Ze kan gewoon aan het gietwater worden toegevoegd en op die manier kun je dus tegelijk gieten en bemesten. Met de meststof begiet je tweewekelijks, terwijl je de planten dagelijks water geeft.

Om te verhinderen dat je tomatenplanten meer energie gaan stoppen in de groei dan in de ontwikkeling van vruchten, doe je er goed aan om de nieuwe scheutjes die zich in de bladoksels vormen, regelmatig weg te knijpen. Verwijder daarbij ook meteen de gele en dode bladeren, zo krijgen de vruchten nog meer licht. Worden de planten te hoog, bind ze dan op of geef ze een steuntje. Om de planten bij het oogsten niet te beschadigen, knip je de rijpe tomaten best los.

TIP: Neusrot voorkomen?

Tomaten hebben soms last van neusrot, waarbij de tomaten onderaan bruin worden en indrogen. Aangezien neusrot vaak een gevolg is van kalkgebrek (calciumgebrek), kun je dit probleem voorkomen door Dcm Fossiele Zeewierkalk van Coccolieten onder te werken in de grond vooraleer je tomaten plant. Maar ook tijdens de teelt kun je neusrot voorkomen. Giet met regelmaat, bemest op tijd bij en geef een lichte bekalking op het moment dat de derde bloemtros is gevormd.

Neusrot voorkomen

Meer informatie over andere vruchtgewassen,  de vele soorten tomaten en geënte vruchtgewassen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen