2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe moet ik mijn Taxus haag snoeien en onderhouden?

Informatie


Het snoeien van een Taxus baccata haag

Het onderhoud en snoeien van Taxus baccata hagen is niet moeilijk maar moet wel gebeuren volgens een aantal regels.

Voor ons is de ideale haagvorm een Taxushaag die van onder naar boven toe langzaam smaller wordt (zie afbeelding).

taxus haag snoeien en onderhouden

Afbeelding: ideale haagvorm, onderaan ongeveer 10 cm breder.

Bij dergelijke hagen krijgen de onderste takken ook nog voldoende licht. Zo blijft de haag ook aan de onderkant gezond, groeikrachtig en zal ook daar blijven groeien. Doe je dit niet dan wordt een Taxus haag vanonder kaal en kun je er zelfs doorheen kijken.

Jaarlijks snoeien is aan te raden, hoe meer je snoeit hoe mooier de Taxus haag zal zijn. Bij achterstallig onderhoud en te voorzichtig snoeien wordt de haag elk jaar een beetje breder en niet voller. Als je dan na enkele jaren de haag flink onder handen wilt nemen moet je rigoureuze maatregelen nemen. Dat wil zeggen de haag enorm veel smaller snoeien, zelfs zover dat er geen groen meer te zien is! Bij Taxus is dit mogelijk, zelfs een volledig kale haag kan na 2-3 jaar weer een prachtige groene volle haag zijn. Je moet enkel de haag flink durven terug te snoeien en goed bijmesten.

Behandeling tegen dop- en schildluizen

Taxus baccata kan aangetast worden door dop- en schildluizen. Bij een zware aantasting worden de bladeren zwart door roetdauwschimmels die groeien op de uitgescheiden honingdauw van de luizen. De zwarte bladeren vallen vroegtijdig af en de plant wordt kaal en verzwakt. Er is maar één tijdstip ideaal voor behandeling met Edialux insecticide 10ME voor hagen en dat is eind juni-begin juli met een herhaling na 10 tot 14 dagen.
Dopluizen kennen maar één generatie per jaar en overwinteren als larve. De witte vlokken (eizakken) en/of bruine ‘hoedjes’ ,die nu zichtbaar zijn op de takken en onderkant van de bladeren, zijn de overwinterde larven van vorig jaar die eieren aan het afzetten zijn. Het komt er dus op aan om bij de ontluiking van de larven uit het ei een behandeling uit te voeren om een zware aantasting het volgende jaar te vermijden. Vergeet niet dat elke dopluis maar liefst 200 – 300 eieren aflegt! De jonge larven bewegen zich voort door middel van pootjes en zijn nog zeer week doordat hun wasachtig schild nog niet volledig is uitgehard. Wanneer ze rondlopen is de kans op een succesvolle bestrijding zeer groot doordat je de luis die onder het schildje hangt kan raken met een contactmiddel. Na verloop van tijd zetten de larven zich vast waardoor je ze niet meer kan raken met een insecticide.

In onderstaande video krijg je meer informatie over het gebruik van Edialux Insecticide 10ME:

Meer informatie over het planten van Taxus en het planten van hagen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen