Het planten van Taxus baccata hagen
Taxus planten worden veelvuldig gebruikt voor hagen en zelfs snoeivormen als bollen en kegels. Taxus is één van de meest verkochte haagplanten. Taxus is gemakkelijk te snoeien en de wintergroene planten geven de tuin structuur en kleur in de winter.
Op onze kwekerij worden grote getallen Taxus gekweekt, zodat je bij Maréchal terecht kunt voor goedkope Taxus planten. Wij kweken haagplanten van 20 cm tot 2 meter, rechtstreeks van de kwekerij naar je tuin. Door deze manier van werken kunnen wij de duurgeachte Taxus goedkoop aanbieden, zelfs de grote maten Taxus van 1.5 meter en groter zijn spectaculair laag van prijs.
Taxus baccata planten bieden wij jaarrond aan. De potgekweekte planten (maat tot 60/80 cm) kunnen het gehele jaar door geplant worden. Het seizoen van de kluit- en blote wortel planten is van half oktober tot half april. Indien bestellingen van kluitplanten tijdig doorgegeven worden, komen deze versgerooid van het veld (zie foto kwekerij) en kun je die meenemen met je aanhanger.
Afbeelding: boomkwekerij Maréchal Taxus baccata. Afbeelding: Taxus baccata kluit 125/150 (half oktober-half april leverbaar).
Wat komt er bij het planten kijken?
Taxusplanten kan men opsplitsen in 3 groepen:
- Taxus in pot
- Taxus met naakte (blote) wortel
- Taxus met kluit
Potplanten kunnen het gehele jaar door worden geplant, planten met blote wortel en kluit enkel in het plantseizoen vanaf half oktober tot half april.
Opgelet!
Bij planten met blote wortel zijn er enkele zaken waar je goed voor moet opletten. De wortels zijn gevoelig voor uitdrogen. Je moet ze zo goed mogelijk beschermen tijdens de periode tussen de aankoop en het planten:
- De wortels goed afdekken met een zeil, plastic of deken tijdens het transport.
- De planten niet in de wind en zon laten liggen voor het planten. Je kunt ze bewaren in een garage, tuinhuis of afgedekt met een zeil.
- Na aankoop moet je ze zo snel mogelijk in de grond zetten.
Hoe planten?
Taxus kan absoluut niet tegen natte grond, dus zorg voor een bodem met een goede structuur en voldoende afwatering. De wortels hebben voldoende zuurstof nodig en dus een luchtige grond.
Meer informatie over wateroverlast bij Taxus.
Als je een Taxushaag wilt zetten, kun je het best een sleuf graven die iets breder is dan de pot of kluit en ongeveer 30 cm diep is. Ook de planten met blote wortel hebben graag een brede plantsleuf. Voor Taxus met blote wortel is een sleuf van een spade-breed ideaal. Deze wordt daarna opgevuld met een mengsel van grond en bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel).
Bij de potplanten verwijder je de pot, bij de kluitplanten laat je de kluitdoek eraan zitten. Deze doek verteerd binnen het jaar, de wortels ondervinden hiervan geen last en groeien hier gemakkelijk doorheen.
Door deze bodemverbeteraar verkrijg je een betere structuur van de grond, de extra meststof bij de wortels zorgt dat de Taxus direct goed begint te groeien. Het effect van een bodemverbeteraar bij nieuwe aanplantingen mag je niet onderschatten. Door de inbreng van humus en meststoffen in de grond vlakbij de wortels gaat de plant een veel betere start hebben.
Over deze sleuf verdeel je de planten. De kleinste Taxusmaten 5 planten per lopende meter, grotere maten steeds minder.
Hoeveel planten?
Om te weten hoeveel planten je op een lopende meter moet zetten, kun je best de volgende regel gebruiken: als je de struiken naast elkaar zet, mogen de takken elkaar net niet raken. Er moet nog een kleine opening blijven tussen 2 Taxusplanten.
Voor de kleinste maat komt dit op een 5 tal planten, voor grotere maten zak je naar 4, 3 of zelfs maar 2 planten.
Hierna de plantsleuf opvullen, goed aanduwen en voldoende water geven. Ook de eerste maanden na het planten moet er nog extra water worden bijgegeven. Zeker tijdens langere periodes van droogte in de lente en zomer is dit heel belangrijk voor het succes van een nieuwe aanplanting.
Indien je wilt, kun je de zijkanten al direct bijsnoeien. Hierdoor wordt de rij struiken al een beetje een haag en gaat hij beter en mooier vertakken. Zo gaat hij ook sneller dichtgroeien.
Bemesting
Taxus heeft voldoende aan één bemesting met specifieke organische meststof voor hagen, Taxus en coniferen in het voorjaar. Dcm groenkalk is aan te bevelen, omdat Taxus een kalkminnende plant is. Dit wordt meestal in de winter toegediend.
Bij zware, nattere grond kun je onderin de plantput een flinke laag Dcm Vulkanische Lavakorrel 0-3 mm mengen met de bestaande grond. Dit is een natuurlijk poreus materiaal dat ervoor zorgt dat het overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd.
Als je meststoffen strooit bij een Taxushaag of Taxussnoeivorm, kun je deze gewoon strooien aan de voet van de plant en lichtjes inwerken.
Snoei
Taxus is een plant die veel gesnoeid wilt en moet worden. Snoeien stimuleert immers de groei, waardoor je een mooie, dichte haag of snoeivorm krijgt. Hoe meer tijd en energie je er in steekt, hoe mooier het resultaat.
Eerste snoei?
Na het planten kun je direct de haag bijsnoeien. Je kunt de uitstekende takken direct terugsnoeien. Hierdoor gaat de haag direct mooi vertakken en sneller dichtgroeien.
Opgelet! Je mag enkel de zijkanten bijsnoeien, van de bovenkant moet je nog afblijven.
Eens de haag de juiste hoogte heeft bereikt, bijvoorbeeld 2 m, kun je de hoofdtak terugsnoeien. Dit doe je tot ongeveer 20 cm onder de uiteindelijke hoogte, tot 1.80 m. De hoofdtak gaat dan sterk vertakken.
Zo krijg je ook langs de bovenkant een mooi vertakte haag die volledig dicht is. Meer informatie over het snoeien van Taxus.
De blote wortel en kluitplanten kun je vinden op de buitenafdeling vanaf half oktober tot en met half april. De potplanten staan op de binnenafdeling onder het bord ‘CONIFEREN’.
Meer informatie over het planten van hagen en het kiezen van de juiste haagplanten.