2023

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Mijn coniferen haag wordt bruin, wat is dit en wat kan ik hier tegen doen?

Informatie


Bestrijding van takluizen

Als de schade pleksgewijs begint met het vergelen en later afsterven van de twijgen dan betreft het een aantasting door takluizen. Takluizen kunnen conifeerhagen langzaam maar zeker zeer zwaar beschadigen. Deze takluis heeft een grootte van 3-4 mm en is peervormig van model. Het beestje is moeilijk waar te nemen door zijn grijsachtig bruine camouflagekleur. Vertrekkende vanaf de kop zijn er 2 donkere strepen die naar achteren lopen en een soort V vormen op de rug. De poten zijn bleek gekleurd en over de ganse lengte dun behaard. De grijsachtige schijn wordt veroorzaakt door een waslaag die deze insecten moet beschermen tegen uitdrogen.

aantasting door takluizen
Afbeelding: aantasting door takluizen.

De takluizen zijn gedurende het volledige jaar aanwezig op de plant maar zijn enkel schadelijk tussen april en oktober. Vanaf april worden ze actiever en beginnen ze hun cyclus van vreten en eitjes leggen. Bij hoge temperaturen verloopt de cyclus veel sneller. De takluizen zuigen plantensappen uit de twijgen en jonge stammen. Het is door dit zuigen dat de schade ontstaat. De aanwezigheid van takluizen moet niet erg groot zijn om gigantische schade te veroorzaken. Zelfs kleine populaties, 3 à 4 takluizen per tak, kunnen al verantwoordelijk zijn voor het volledig afsterven van de plant. Naast deze schade worden ook de bladschubben bevuilt met suikerachtige uitwerpselen die ervoor zorgen dat er een secundaire schimmel gaat groeien.

Behandeling

Het is zeer belangrijk om te behandelen bij het begin van het voorjaar, vanaf de eerste zonnige dagen. Een behandeling met Edialux Insecticide 10 ME samen met Edialux For-Insect is aan te bevelen. Edialux Insecticide 10 ME heeft een goede contactwerking, het werkt als de takluis direkt geraakt wordt. Edialux For-insect heeft een systemische werking. Dit betekent dat het product wordt opgenomen door de plant; als de takluizen sap opzuigen krijgen ze dit product binnen. Edialux For-insect heeft ook een lange nawerking, zodat ook volgende generaties bestreden worden.

Edialux Insecticide 10 ME

Afbeelding: Edialux Insecticide 10 ME.

Je moet met veel druk en water binnenin de plant spuiten zodat de takjes en bladeren waar de takluizen op zitten goed worden geraakt. Het is heel belangrijk om vooral de binnenkant van de plant te bestrijden. De takluizen zitten binnenin en moeten echt goed geraakt worden om van een effectieve bestrijding te spreken.

Tijdens de rustperiode van de coniferen (dec-jan) is een behandeling met de minerale olie Edialux Sun Spray Garden aan te raden om de wintereitjes zoveel mogelijk te vernietigen. De beste werking wordt verkregen bij een zeer goede bevochtiging van de takken en bij dagtemperaturen van ongeveer 7 graden.

Om de coniferenhaag te helpen adviseren wij om Dcm organische meststof voor hagen, Taxus & coniferen te strooien als bemesting voor een goed herstel, groei en bladkleur.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen