2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hortensia snoeien. Hoe snoei ik mijn Hydrangea ‘Annabelle’, paniculata, macrophylla?

Informatie


Snoei van Hortensia, hoe ziet dat nu eigenlijk?

Het snoeien van hortensia is voor veel mensen een groot vraagteken. Vandaar dat wij hieronder duidelijk uitleggen hoe je de verschillende hortensia soorten kunt snoeien.

Snoeien van hortensia ‘Annabelle’

De tuinhortensia Hydrangea ‘Annabelle’ is één van de meest verkochte hortensia’s. Dit vanwege de grote crême-witte bloemen die lang mooi blijven. Maar vooral ook vanwege de bloeizekerheid, ze zijn volledig winterhard en geven elk jaar bloemen ongeacht de winter en ongeacht de snoeiwijze.

 


Afbeelding: Hydrangea arborescens ‘Annabelle’.

Het snoeien van deze hortensia is dan ook zeer eenvoudig: wij adviseren om ALLE takken terug te knippen tot 10-20 cm boven de grond als de ergste winter voorbij is. Meestal is dit eind februari of begin maart. Hierna beginnen de takken te groeien waarop later de bloemen verschijnen.

Tegenwoordig verkopen wij als vervanger meer en meer de Hydrangea ‘Incrediball’ (of ‘Strong Annabelle’) vanwege de steviger takken waardoor de planten beter bestand zijn tegen wind en slagregen. Het is een nieuwe Amerikaanse selectie en écht een verbetering tegenover de ‘Annabelle’, vooral in het 2e en 3e jaar na planten worden de takken steeds dikker en sterker.  De snoeiwijze is hetzelfde als bij de ‘Annabelle’.

hortensia snoeien     wanneer hortensia snoeien

Afbeeldingen: Hydrangea ‘Incrediball’ of ‘Strong Annabelle’.

Snoeien van de andere hortensia soorten

Hieronder een overzicht met de adviezen voor het snoeien van de overige hortensia soorten:

Hydrangea aspera ‘Macrophylla’
Snoei is niet aan te raden, deze plant is op zijn mooist als hij zich volledig kan ontplooien. Hij verdraagt echter wel goed snoei (vormsnoei) indien je hem compact wilt houden.

Hydrangea ‘Forever&Ever’
‘Forever&Ever’ is een bloeizekere collectie boerenhortensia’s. Hydrangea ‘Forever&Ever’ bloeit -in tegenstelling tot andere Hydrangea macrophylla’s- op één- én meerjarig hout. Elke tak geeft dus een bloem, ongeacht snoei of vorst. Met andere woorden, als de plant net na de vorst gesnoeid wordt, bloeit deze gegarandeerd in hetzelfde jaar, de hele zomer lang lekker uitbundig. De planten maken steeds nieuwe knoppen die nog in hetzelfde jaar uitgroeien tot grote, bolvormige bloemen met een doorsnede van 20-25 cm.
Snoeien van Hydrangea ‘Forever&Ever’ is heel gemakkelijk. Voor het beste resultaat raden wij aan om ‘Forever&Ever’ eind februari te snoeien. Wil je een forse struik, laat dan het snoeien achterwege. Om een compacte plant te behouden, knip je alle takken zo’n 15 cm boven de grond af.

Het snoeien van Hydrangea macrophylla en serrata soorten (boeren hortensia)

Wij adviseren verjongingssnoei in maart na de winter, elk jaar telkens één derde van de oudste takken verwijderen. Na de bloei kan men eventueel de uitgebloeide bloemen verwijderen. Op die manier blijven er altijd jonge, groeikrachtige takken over die veel bloemen zullen geven. Aangezien deze soorten bloeien op tweejarige takken (takken die vorig groeiseizoen zijn gegroeid) kan je niet rigoureus snoeien omdat dit ten koste van de bloemknoppen gaat.
Ideaal zou zijn om deze planten volledig tot wasdom te laten komen zonder ze te snoeien. Voor bepaalde toepassingen zullen de struiken dan te groot worden. Als je een grote struik toch eens onderhanden wilt nemen dan kun je alle takken flink terugsnoeien tot 20-30 cm hoogte. Het gevolg is dat je één jaar geen bloemen hebt, maar het volume van de plant is op die manier flink teruggebracht. Bij koude winters kan het zijn dat de gevormde bloemknoppen bevriezen, waardoor je geen of minder bloemen zult hebben. De Hydrangea serrata soorten zijn hier minder gevoelig voor.
Hydrangea macrophylla ‘Pia’ is een roze dwergvorm die niet gesnoeid hoeft te worden. Hij wordt 50-75 cm hoog en is zeer geschikt als vakbeplanting of in pot op het terras.

In volgend filmpje kun je zien hoe je een Hydrangea macrophylla soort moet snoeien.

Het snoeien van Hydrangea paniculata (schapenkop hortensia) soorten

Na de winter in maart kunnen deze hortensia’s beperkt teruggesnoeid worden voor een compacte vorm of flink teruggesnoeid worden tot 30 cm hoogte. Ze verdragen heel goed snoei en geven bloemen op het éénjarige hout, waardoor je ook gegarandeerd bloemen zult hebben na de snoei. Indien je veel plaats hebt kun je deze hortensia’s volledig uit laten groeien tot hun eindhoogte. Sommige worden 2 meter hoog andere maar 1 meter, bij je plantkeuze kun je hiermee rekening houden.
Hydrangea paniculata ‘Bobo’ en ‘Little Lime’ zijn soorten die kleiner blijven. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor vakbeplanting of in pot op het terras.

Hydrangea petiolaris (klim hortensia) snoeien
Snoei is niet noodzakelijk, maar deze klimhortensia verdraagt snoei heel goed. Vormsnoei wordt veelal toegepast om deze plant in te tomen indien hij groeit tegen een muur of rek.

Hydrangea quercifolia (eikenblad hortensia) snoeien
Ook voor deze hortensia is het ideaal om hem volledig tot wasdom te laten komen zonder snoei. Indien hij te groot wordt volstaat vormsnoei in maart na de winter. Deze eikebladhortensia verdraagt snoei zeer goed dus als je hem kleiner wilt houden door middel van snoei is dit goed mogelijk.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen