Het planten van Cupressocyparis leylandii
Eén van de meest verkochte conifeer planten is de Cupressocyparis x leylandii. Deze coniferen zijn ideaal om snel een volledig dichte wintergroene haag mee te planten. Op onze kwekerij worden ze in grote aantallen gekweekt in potten en met kluit, zodat je bij Maréchal altijd terecht kunt voor goedkope leylandii. De potplanten zijn ongeveer 80/100 cm hoog, de kluitplanten tot 2 meter en groter (seizoen kluitplanten half oktober-half april).
Afb.: boomkwekerij Maréchal Cupressocyparis leylandii. Afbeelding: Cupressocyparis leylandii planten kluit 200/225.
Als je direct vrij wilt zitten en een goedkope coniferenhaag wilt kun je dit realiseren met deze kluitplanten (leverbaar half oktober-half april).
Een leylandii conifeer is de snelstgroeiende conifeer die gebruikt wordt voor hagen. Hij groeit op vrijwel alle gronden en standplaatsen, enkel echt natte gronden zijn niet geschikt.
De voordelen op een rijtje:
- Snelle groeier (ongeveer 50 cm per jaar)
- Goedkope conifeer
- Grote planten te verkrijgen
- Winterhard
- Bladhoudend, wintergroen
- Groeit op alle gronden (zand, klei, …)
- Groeit op alle standplaatsen (zon, halfschaduw, schaduw)
- Kan op droge tot zeer vochtige gronden staan. Echt natte gronden zijn niet geschikt.
Takluizen kunnen leylandii hagen aantasten, maar dit is goed te bestrijden als je snel reageert met een behandeling (Edialux Okapi Garden + Edialux For-Insect).
Potplanten en kluitplanten
Leylandii’s kun je in principe altijd planten, het gehele jaar rond. Ze worden aangeboden in verschillende maten, de kleinste maten worden in pot gekweekt. De grotere maten zijn vollegrondsplanten die uitgestoken worden met een kluit.
Potplanten
- Jaarrond planten
- Meestal kleinere planten (80/100 cm)
- Hebben geen wortelbeschadiging door rooien
- Gemakkelijker transport
Deze planten worden in een pot gekweekt. Ze moeten niet uitgestoken worden en kunnen dus elk moment van het jaar uitgeplant worden. In het heetst van de zomer is dit natuurlijk af te raden.
Ze ondervinden geen groeivertraging door het verplanten. Doordat enkel de pot wordt verwijderd worden er geen wortels beschadigd en groeien ze direct verder.
Kluitplanten
- Doorgaans betere prijs/grootte verhouding (goedkope grote conifeerhaag)
- Grotere maten
- Vollere planten
- Beperkte plantperiode (half okt-half apr)
Kluitplanten worden als kleine plantjes op de kwekerij uitgeplant. Na enkele jaren van zorgvuldig kweken zijn ze groot genoeg om gerooid te worden. Ze kunnen gerooid worden in de rustperiode van de plant (half oktober tot en met half april).
Bij kluitplanten moet je de kluitdoek bij het planten niet verwijderen. Hij verteerd binnen het jaar en de wortels ondervinden hiervan geen last en groeien hier gemakkelijk doorheen.
Het is belangrijk om deze kluitdoek aan de plant te laten zitten. Indien je deze verwijderd voor of tijdens het planten is de kans groot dat de kluit openbreekt. Hierdoor worden veel wortels beschadigd en worden de overlevingskansen van de plant ernstig beperkt.
Plantafstand
Leylandii’s worden bij kleinere hoogtes, tot 1,5 m, om de 50 cm geplant. Voor de grotere maten kan een tussenafstand van 60 – 75 cm genomen worden. Ze groeien snel en volledig dicht met deze plantafstanden.
Je kunt best een groot gat per plant maken. Hierdoor hebben de wortels langs alle kanten losse grond en kunnen ze goed uitlopen. Maak het gat 2 keer zo breed als de pot of kluit, en een spade-steek diep. De bodem van het plantgat kun je best nog even loswoelen, zodat de wortels gemakkelijk diep kunnen wortelen.
Plantdiepte
Bij potplanten moet de bovenkant van de potgrond gelijk zitten met de grond. Bij kluitplanten moet de kluit juist onderzitten. De pot van potplanten haal je eraf, de kluitdoek van kluitplanten moet je eraan laten. Indien je deze verwijderd, loop je veel kans dat de kluit openbreekt en de wortels beschadigd geraken.
Het plantgat wordt opgevuld met een mengsel van grond en bodemverbeteraar.
Bodemverbeteraar
Door het gebruik van een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel) krijg je een betere structuur van de grond en extra meststof bij de wortels, zodat deze direct goed beginnen te groeien. Het effect van een bodemverbeteraar bij nieuwe aanplantingen mag je niet onderschatten. Door de inbreng van humus en meststoffen in de grond vlakbij de wortels gaat de plant een veel gemakkelijkere start hebben.
Het plantgat opvullen, goed aanduwen en voldoende water geven. Ook de eerste maanden na het planten moet er nog extra water worden bijgegeven. Zeker tijdens langere periodes van droogte in de lente en zomer is dit heel belangrijk voor het succes van een nieuwe aanplanting.
Meer informatie over het planten van hagen en het kiezen van de juiste haagplanten.
Bemesting
Leylandii heeft voldoende aan één bemesting met Dcm organische meststof voor hagen, taxus & coniferen in het voorjaar. Coniferen groeien vooral in de maand september, als je dan meer groei wilt kun je nog bijmesten.
Bij zware, nattere grond kun je onderin de plantput een flinke laag Dcm Vulkanische Lavakorrel 0-3 mm mengen met de bestaande grond. Dit is een natuurlijk poreus materiaal dat ervoor zorgt dat het overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd.
Als je meststoffen strooit bij de leylandiihaag, kun je deze gewoon strooien aan de voet van de plant en lichtjes inwerken.
Snoeien
Meer informatie over het snoeien van leylandii coniferen.