Snoeien van siergrassen
Zodra de winter begint, krijgen veel mensen de neiging alle afgestorven planten en grassen bij de grond af te snoeien. Maar juist in deze periode zijn veel grassen mooi om te zien. Bovendien bieden het afgestorven blad en de stengels een natuurlijke bescherming tegen vorst en vocht en hebben ze nog extra voedingsopslag, waardoor de planten zich uitstekend kunnen handhaven in ons klimaat.
Uitzondering hierop is het pampasgras Cortaderia, deze heeft een winterjas nodig ter bescherming tegen de kou (stro of noppenfolie voldoet prima). Wil je er zeker van zijn dat het pampasgras gezond verder groeit in het voorjaar, knip ze dan vanaf half maart op een hoogte van minimaal vijftig centimeter af. De overige grassoorten (behalve de wintergroene grassen) kun je, ook vanaf half maart, op een minimale hoogte van 10 cm snoeien. Op deze manier wordt er plaats gemaakt voor nieuwe groei.
Combinatie siergrassen+bloembollen
Om je tuin toch wat kleur en vreugde in het voorjaar te geven zou je tijdens de herfst enkele verschillende voorjaarsbollen (bijvoorbeeld: Allium, Tulpen of Narcissen) tussen de grassen kunnen planten. Zodra de bloembollen uitgebloeid zijn krijgen de grassen hun nieuwe halmen.
Groenblijvende siergrassen
De grassen die groen blijven in de winter vragen een andere manier van onderhoud. Wanneer de planten veel bruin blad krijgen en daardoor lelijk worden, kan al het dorre blad eruit gehaald worden, óf de hele plant kan op een hoogte van minimaal 20 centimeter afgeknipt worden. Het nieuwe schot dat daarna wordt gevormd, zal de plant weer een fris uiterlijk geven. Deze opknapbeurt kan op ieder gewenst tijdstip in het jaar gebeuren.
Siergrassen verplanten
Het verplanten van grassen kan het beste plaatsvinden in het najaar, de plant heeft dan voldoende tijd om te acclimatiseren voor de winter zodat hij in het voorjaar weer voldoende kracht heeft om te gaan groeien en bloeien. Het verplanten van grassen mag niet plaatsvinden tijdens een vorstperiode.
Gebruik bij het snoeien van de siergrassen handschoenen, omdat enkele grassen erg scherpe bladeren hebben. Snoeien van kleinere grassen gaat het best met een keukenschaar of snoeischaar, de grotere grassen kun je beter met een heggenschaar of elektrische heggenschaar snoeien.
Verjongen van siergrassen
Enkele siergrassen zullen naarmate ze ouder worden, vanuit het hart van de plant afsterven. Hierdoor ontstaat er een gat in het centrum van de plant. Het nieuwe schot/groei zal zich concentreren rondom het afgestorven hart. Bij deze planten is het tijd om ze te verjongen.
Bij kleinere tot middelgrote siergrassen kun je de gehele plant uit de grond tillen. Met een scherpe schop steek je het dode materiaal weg zodat je alleen nog het levende en groene siergras overhoudt. Dit kan bij elkaar gevoegd worden tot één nieuwe plant of je maakt enkele nieuwe planten.
Bij de grotere siergrassen wordt het wat moeilijker om deze in één keer uit de grond te tillen. Ze zullen eerst in de grond verdeeld moeten worden in kleinere stukken om ze vervolgens één voor één op te tillen uit de grond.
Het verjongen van siergrassen wordt vaak toegepast bij onder andere pampasgras (Cortaderia) of Chinees Riet (Miscanthus sinensis).
Siergrassen kun je bijmesten met Dcm organische meststof Siergrassen & Bamboe.
In onderstaande video kun je zien hoe je siergrassen moet snoeien:
Meer informatie over de juiste standplaats van siergrassen en het planten, toepassing en onderhoud van siergrassen.