2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Siergrassen: toepassing en onderhoud.

Informatie


Siergrassen toepassing en onderhoud

Wanneer je siergrassen wilt planten kun je kiezen uit vele toepassingen. Siergrassen worden gebruikt in grote groepen als bodembedekker en vakbeplanting of als alleenstaande solitair. Siergrassen zijn decoratieve, ijzersterke en gemakkelijk te onderhouden planten. Elk jaar krijg je in het voorjaar nieuwe frisse halmen (scheuten) die vanuit de grond groeien.

siergrassen planten      toepassing siergrassen
Afbeeldingen: toepassing siergrassen.

Solitair

Een aantal grassen is zeer geschikt om solitair te planten. Deze grassen zijn echte blikvangers in een border, in het gazon, langs de vijver of tussen een groep andere planten. Vooral de hogere grassen groeien vaak uit tot indrukwekkende pollen, waar de bloeiaren sierlijk bovenuit steken. Vele soorten krijgen een mooie herfstkleur en blijven ook in de winter mooi om te zien. Wie ervoor kiest een grassoort solitair te planten, is vele jaren verzekerd van een indrukwekkend schouwspel! Enkele voorbeelden zijn het prachtriet (Miscanthus), de hogere soorten van het pijpestrootje (Molinia) of het pampasgras (Cortaderia).

Vakbeplanting

Veel andere grassoorten echter doen het beter in een groep. Deze soorten zouden niet opvallen als ze alleen in de tuin zouden staan, maar met een aantal bij elkaar wordt het een prachtig plaatje. Enkele voorbeelden hiervan zijn het struisriet Calamagrostis, het vingergras Panicum of de lampepoetser Pennisetum. De keuze om een gras als solitair te gebruiken of juist in groepen te planten, is uiteraard afhankelijk van de beschikbare ruimte, en is een kwestie van smaak.

siergras
Afbeelding: toepassing siergrassen.

Bodembedekker

Een aantal siergrassen zijn vanwege hun groeiwijze zeer geschikt als bodembedekker. Bijvoorbeeld: Japans bloedgras (Imperata), enkele soorten zegge (Carex) en zwenkgras (Festuca). Bodembedekkende siergrassen groeien snel, veelal horizontaal en vragen weinig onderhoud. Het eerste jaar vraagt het onkruid enig werk, omdat de planten nog niet volgroeid zijn. Daarna heb je er geen omkijken meer naar.

Potten voor terras en balkon

Ook in potten op het terras en balkon kan men heel goed siergrassen gebruiken. Uiteraard zijn hiervoor vooral de lagere soorten geschikt. Er bestaan verschillende groeiwijzen, bladkleuren en bloei-aren, zodat er vele combinaties mogelijk zijn. Hakonegras (Hakonechloa), de kurkentrekker-rus (Juncus) of de paars bloeiende Liriope zijn soorten die zeer decoratief.

Een bijkomend voordeel van siergrassen in potten is dat ze – in tegenstelling tot veel éénjarige planten – weinig verzorging nodig hebben. Bovendien is een aantal soorten groenblijvend waardoor ze ook in de winter nog voor de nodige kleur op het terras zorgen. Houdt er echter wel rekening mee dat bij strenge vorst veel planten in pot graag bescherming krijgen. Deze bescherming krijgen ze door de pot in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie of een oude deken.

siergrassen in pot
Afbeelding: siergrassen in pot.

Speciale toepassingen van siergrassen

Er zijn een paar speciale toepassingen zoals rotstuin, waterkant, bosrand en duingebied. Deze worden hieronder genoemd met de daarvoor geschikte siergrassen:

Voor een rotstuin zijn volgende siergrassen geschikt:

Briza media ‘Limouzi’
Carex comans ‘Bronze Form’
Carex comans ‘Frosted Curls’
Carex morrowii ‘Ice Dance’
Carex morrowii ‘Variegata’
Carex oshimensis ‘Evergold’
Deschampsia cespitosa
Festuca gautieri ‘Pic Carlit’
Festuca glauca ‘Elijah Blue’
Helictotrichon sempervirens
Sesleria caerulea

Aan de waterkant kan men volgende siergrassen planten:

Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’
Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’
Deschampsia cespitosa
Hakonechloa macra
Juncus effusus ‘Spiralis’
Miscanthus soorten
Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’
Molinia caerulea ‘Heidebraut’
Molinia caerulea ‘Moorhexe’

Aan een bosrand kan men volgende siergrassen planten:

Carex morrowii ‘Ice Dance’
Carex morrowii ‘Variegata’
Liriope muscari ‘Big Blue’
Liriope muscari ‘Ingwersen’
Liriope muscari ‘Royal Purple’
Liriope muscari ‘Silvery Sunproof’
Luzula nivea
Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’
Molinia caerulea ‘Heidebraut’
Molinia caerulea ‘Moorhexe’

De volgende siergrassen zijn geschikt om te planten in een duingebied:

Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’
Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’
Helictotrichon sempervirens

Meer informatie over het snoeien van siergrassen en de juiste standplaats van siergrassen.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen