Het planten van rode en witte bessen
Rode en witte bessen zijn de meest gezette bessensoorten. De bessen hangen in trosjes aan de plant, vandaar de naam trosbessen.
Ze bloeien in de maand april en de oogst valt hoofdzakelijk in juli. Trosbessen zijn zelfbestuivers en je hebt dus altijd vruchten, zelfs al plant je maar 1 exemplaar.
Rode en witte bessen kun je niet om het even waar planten. Voor een behoorlijke opbrengst vragen ze voldoende zon. Rode bessen vragen niet veel warmte om te rijpen. Witte bessen wel. Die zet je bij voorkeur tegen een zonnige zuidermuur.
Afbeelding: Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’ (rode bes).
Kies best ook een plaats die een beetje beschut is. Dit voorkomt het afvriezen van de bloemen in het voorjaar.
Door hun oppervlakkige beworteling zijn deze bessen nogal gevoelig voor droogte. Hierdoor laten ze hun bloemen vallen. Zorg daarom voor een standplaats met een goede waterhuishouding.
Rode bessen hebben veel kalium nodig (Dcm organische meststof voor aardbeien & kleinfruit). Vooral rode bessen zijn een goede indicator voor kalium tekort. Kaliumgebrek uit zich in randjesziekte. Dit is het afsterven van de bladranden.
Na het planten worden de 3 à 4 zijtakken teruggesnoeid tot op 3 ogen boven de grond. Let erop dat je juist boven een oog snoeit dat naar buiten is gericht. Op deze manier wordt de struik breder gemaakt. Indien je boven een oog knipt dat naar binnen wijst, zou dit oog volgend jaar naar binnen groeien en licht en lucht uit het hart van de plant wegnemen.
In het voorjaar gaan de ogen van de teruggesnoeide takken uitlopen. Bovendien zullen er nog een aantal ondergrondse ogen uitlopen waardoor we een struik krijgen met een 6 tot 10 stevige gesteltakken. Deze takken gaan het geraamte, als het ware de ruggegraat van de struik vormen.
Zorg ervoor dat de takken elkaar nooit te dicht benaderen (< 25 cm). In dit geval moet je de zwakste (dunste, kortste, …) takken verwijderen.
Afbeelding: Ribes rubrum ‘Witte Parel’ (witte bes).
Meer informatie over het snoeien van bessen en fruitbomen in je tuin.