Japanse esdoorns met rode bladeren
Japanse esdoorns met rode bladeren zijn zeer geliefd onder de tuinliefhebbers. De rode bladeren vallen erg op in de tuin en vaak hebben deze esdoorns ook nog mooie herfstkleuren. Er is ook variatie in bladvorm en habitus. De Acer palmatum ‘Garnet’ of ‘Dissectum Garnet’ heeft mooi diep ingesneden fijne bladeren en hangt zeer typisch over. Daardoor wordt hij vaak gebruikt langs oevers van vijvers of in potten op het terras. De soorten Acer palmatum ‘Bloodgood’ en ‘Atropurpureum’ zijn meer opgaande soorten en hebben handvormige, wijnrood gekleurde bladeren. Acer palmatum ‘Shaina’ is gekend voor zijn compacte groeiwijze.
Om lang te kunnen genieten van je esdoorn is de juiste standplaats zeer belangrijk. Esdoorns houden van een luchtige, goed doorlatende en licht zure grond. Deze grond moet goed draineren want esdoorns houden absoluut niet van natte voeten, ze zijn dan meer gevoelig voor bodemschimmels als Verticillium. De grond moet echter ook vocht vasthouden zodat ze in de zomer over voldoende vocht beschikken. Als dit niet het geval is kunnen de uiteinden van de bladeren verbranden onder invloed van de wind en de zon. Wij adviseren Dcm Vivimus Universeel te mengen met de bestaande grond om zo de juiste grond voor esdoorns te krijgen.
Acer’s houden van een beschutte standplaats, zonder te veel wind en liefst geen felle middagzon. Vooral de bladeren van de Acer’s met een lichte bladkleur zijn gevoelig voor verbranding door de middagzon. Het is aan te raden om een esdoorn solitair te planten, dat wil zeggen los van andere planten. Zo komt hij het best tot zijn recht en kan hij volledig uitgroeien tot zijn prachtige natuurlijke vorm.
Esdoorns zijn langzame groeiers en worden niet al te groot. Snoeien is niet noodzakelijk maar vormsnoei mag in maart na de winter. Ze zijn ook zeer goed te houden als potplant op je terras, dit vanwege de langzame groei en mooie uiterlijk
Afbeelding: Acer palmatum ‘Shaina’.