2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Rhododendron planten, voor een bloemenpracht in het voorjaar.

Informatie


Planten van Rhododendron

Rhododendron planten zijn zeer gewild vanwege enkele zeer goede eigenschappen. Het zijn wintergroene planten en daardoor geeft een rhododendron ook in de winter structuur aan de tuin. Rhododendron’s bloeien zeer uitbundig in het voorjaar én het zijn sterke planten mits ze op de juiste standplaats terecht komen. Bovendien zijn er dwergrhododendron’s en rhododendron-hybriden die groter worden, ook is er veel keuze in bloemkleuren.

Rhododendrons vragen een vochtige, beschutte standplaats want het zijn eigenlijk bosplanten. Ze worden meestal in groepen geplant, zodat brede hagen of grotere massieven ontstaan. Het zijn zuurminnende en kalkvrezende planten, dat wil zeggen dat ze een zuurdere grond (pH 4.5-6) vragen. Bij het planten moet een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus voor heide, Rhodo & alle zuurminnende planten of Dcm Turf) gebruikt worden die de grond verzuurd en luchtig maakt. Dit zorgt ook voor voldoende organische stof en meststoffen voor een goede start. Het eerste jaar na aanplant hebben rhododendron’s extra water nodig bij een warme zomer. De bovenste grondlaag zal in de zomer snel uitdrogen en omdat rhododendron’s oppervlakkig wortelen kunnen ze zonder water vallen. Vanaf het tweede jaar hebben de rhododendron’s voldoende wortels om een droge zomer door te komen. Vanwege de oppervlakkige beworteling is schoffelen niet aan te raden, omdat dan de wortels beschadigd worden.

Rhododendron planten
Afbeelding: Rhododendron ‘Nova Zembla’.

Later kun je jaarlijks een laagje turf tussen de planten leggen om de zuurtegraad optimaal te houden voor deze zuurminnende planten. Dit voorkomt ook het uitdrogen van de grond en gaat onkruid tegen. Later is dit niet meer nodig omdat het plantvak dan dicht gegroeid is. Kalk strooien en beregenen met kalkrijk water is uiteraard af te raden. Een onderhoudsbemesting met Dcm organische meststof voor Azalea-Rhodo-Hortensia is aan te raden voor een goede groei en bloei.

Meer informatie over het snoeien van Rhododendron.

Boomkwekerij Maréchal heeft voor u een 40-tal Rhododendron soorten in het sortiment. Deze zijn onder te verdelen in:

Dwergrhododendron’s
Dit zijn dwergsoorten die niet hoger worden dan 40-50 cm. Ze zijn geschikt als vakbeplanting, bodembedekking, in terraspot of in een rotstuin als solitair en kunnen goed gebruikt worden in kleinere tuinen.

Rhododendron hybriden

Dit zijn soorten die hoger worden, soms tot 2 of 3 meter hoogte.  Ze zijn bedoeld om grote vakken of brede hagen mee te maken. Deze planten zijn niet geschikt voor een kleine tuin. De soort ‘Cunningham’s White’ wordt het meest verkocht, de witte bloemen vallen in elke tuin enorm op.

Rhododendron 'Cunningham's White'
Afbeelding: Rhododendron ‘Cunningham’s White’.

Rhododendron yakushimanum

Yakushimanum rhododendron’s groeien maar enkele cm’s per jaar en worden veelal niet groter dan 60-100 cm. Ze zijn net als de dwergrhododendron’s geschikt als vakbeplanting, bodembedekking en als solitair in een rotstuin. Door de langzame groei passen ze in een kleinere tuin.

Rhododendron ponticum

Deze wilde rhododendron is gekend van de grotere tuinen met rhododendron-massieven. Vaak zijn ze tot 3 meter hoog (of nog hoger) en zijn ze ooit geplant om beschutting en privacy te hebben. Rhododendron ponticum is de meest verkochte soort rhododendron.

Rhododendron ponticum

Afbeelding: Rhododendron ponticum.

Voor meer uitgebreide informatie per soort verwijzen wij je naar onze plantengids.

Rhododendron kun je vinden op de binnenafdeling onder de borden ‘AZALEA en RHODODENDRON’.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen