2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Heeft u informatie over het planten van varens?

Informatie


Het planten van varens

Varens zijn planten die graag staan in een bosrijke omgeving en hebben daarom een schaduwrijke, vochtige standplaats nodig. Varens zijn planten waarvan de bladeren op een zeer mooie manier ontluiken. Er zijn verschillen in bladgrootte, hoogte en kleur. Sommige planten zijn bladhoudend, de meeste sterven echter bovengronds af.

Varens vermenigvuldigen zich door het vormen van sporen. Deze sporen zitten aan de onderkant van de bladeren en zijn vrij onopvallend. Een varen krijgt geen bloemen en vormt geen zaden.

varens planten
Afbeelding: Matteucia struthiopteris (bekervaren).

Zeker in schaduwrijke tuinen zijn varens onmisbaar en vormen zij de basisbeplanting op plaatsen waar vele andere planten niet willen groeien. Ze kunnen goed gecombineerd worden met Rhododendrons, Epimedium, Cyclamen, Hosta, Asarum en Helleborus. Deze planten zijn complementair naar grondeisen en groeiomstandigheden.

Varens staan het liefst in een goed doorlatende, vochtige bodem in halfschaduw. Te sterk en teveel zonlicht kan de tere bladeren van de varens verbranden, net als teveel wind. De meeste varens willen een lichtzure grond, een vochtige en beschutte omgeving.  Oude compost en afgevallen bladeren kunnen als mulch dienen tussen de planten. Deze mulchlaag beschermt de varens tegen de vorst, tegen uitdroging en zorgt voor voedingsstoffen en een goed gedraineerde bodem.

Varens in grote of kleine groepen zorgen voor een apart effect en sfeer in de tuin. Langs de vijverrand, onder bomen of in de moerastuin kunnen ze zich volledig ontwikkelen met een weelderige bladgroei tot gevolg.

Varens zijn niet erg gevoelig voor ziekten of plagen. Als er iets van aantasting is door schimmels of insecten kun je de aangetaste en lelijke bladeren verwijderen. Nieuwe bladeren worden gevormd en de plant staat weer te blinken zoals vanouds. Meer informatie over het snoeien van varens.

Voor meer uitgebreide informatie per soort verwijzen wij je naar onze plantengids.
Varens kun je vinden op de binnenafdeling onder het bord ‘VARENS’.

Wij bieden jaarrond een vast assortiment planten aan. Het kan echter gebeuren dat bepaalde soorten tijdelijk niet verkrijgbaar zijn.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen