2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Mijn huis is klaar en nu wil ik aan de tuin beginnen. Hoe doe ik dit?

Informatie


Hoe begin ik aan mijn nieuwe tuin?

STAP 1

Het voorbereiden van de grond.

Bij de bouw van een huis wordt de grond door machines vaak vast gereden. Vooral naast verhardingen zoals terrassen en opritten is de grond meestal van slechte kwaliteit.  Er is dan sprake van structuurbederf en daardoor onvoldoende zuurstof in de grond voor de wortelgroei van planten. Het is aan te raden om met een kraan de grond om te zetten tot ongeveer 1 meter diepte, afhankelijk van de hoeveelheid zwarte grond die aanwezig is. Tegelijk kan een organische grondverbeteraar zoals champignonmest of molmmest gemengd worden met de bestaande grond. Je krijgt maar één keer de kans om de grond zo te behandelen, vandaar het belang van deze voorbereiding.

Je kunt als bodemverbeteraar ook Dcm Vivimus Universeel gebruiken, dit moet je mengen met de bestaande grond en daarin planten.

grondwerk tuin

Na het vlak leggen van de grond is deze klaar om beplant te worden.

STAP 2

Doe het zelf of uitbesteden?

Je kunt kiezen voor een tuinarchitect/tuinaanlegger of je doet dit zelf.

Mits je geen ingewikkelde plannen hebt wat betreft tuinverlichting, terrassen, zwembad/vijver etc. kun je met een beetje gezond boerenverstand zelf je tuin aanleggen.
Wij hebben al onze planten beschreven op onze website en op het plantencentrum staan bij alle planten volledige beschrijvingen inclusief plantafstanden.

STAP 3

Het kiezen van de planten.

Wij adviseren om goed rond te kijken bij andere tuinen. Zo weet je wat je mooi vindt, maar belangrijker nog: ook wat je niet mooi vindt.
Kom regelmatig ons plantencentrum bezoeken om eens te kijken wat er beschikbaar is. Zo kun je al de eerste ideeën opdoen en alles nog eens laten bezinken.

Na verloop van tijd krijg je zo meer en meer een idee van wat voor planten je wilt gebruiken.

Je kunt onder andere kiezen uit:

bloeiende planten of bladplanten
bontbladige of groenbladige planten
bladhoudende of bladverliezende planten
planten met verschillende kleuren van bloemen
lage, middelhoge of hoge planten
planten met of zonder herfstverkleuring
planten met of zonder bessen en vruchten
planten met of zonder geurende bloemen
plant als struikvorm, plant op stam of plant als boom

De keuze is een stuk gemakkelijker als je weet wat je wilt.

STAP4

Het uitzetten van de planten in de tuin.

Men start met de bomen en hagen, zodra deze structuren geplaatst zijn kan je de andere vakken opvullen. Houdt rekening met de uiteindelijke grootte van de volwassen plant, en respecteer de geadviseerde hoeveelheden per vierkante meter en lengtemeter. Vanzelfsprekend worden de hogere planten achteraan en de lagere planten vooraan in de border geplant.
Plant nooit dieper dan de planten in de grond of pot hebben gestaan, ze zullen bij te diep planten niet goed groeien.

STAP5

Verzorging na het planten.

Geef de eerste maanden voldoende water omdat de wortels nog onvoldoende gegroeid zijn om de planten van voldoende water te voorzien. Wij adviseren om te werken met een zwenksproeier die je langere tijd (een half uur tot een uur) kan laten staan. Op deze manier heeft het water de tijd om door te dringen tot de diepere grondlagen waar de wortels zich bevinden. Oppervlakkig en snel watergeven heeft geen effect, het water zal de wortels niet bereiken.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen