2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe kan ik mijn planten milieuvriendelijk tegen luis beschermen?

Informatie


Bestrijding van bladluizen

Ook al duiken ze op rozen op, bladluizen voelen zich helaas ook aangetrokken door hagen, sierstruiken en sappig groen uit de moestuin. Ze prikken de bladeren, knoppen en jonge scheuten aan en zuigen gretig de plantensappen op, waardoor de planten verzwakken.

Bovendien scheiden bladluizen honingdauw af, waarop zich roetdauwschimmel kan ontwikkelen, dat zwarte, plakkerige laagje dat je wel eens op de bladeren van rozen aantreft. Je planten krijgen het nog zwaarder te verduren, en missen de energie om verder te groeien, laat staan om te bloeien. Bij warm en vochtig weer vermenigvuldigen bladluizen zich razendsnel – laat het zover niet komen en grijp snel in!

Mieren zijn dol op honingdauw – ze bewaken soms hele bladluiskuddes om ze te kunnen ‘melken’. Daarom zie je vaak op één plant bladluizen en mieren bij elkaar.

De milieuvriendelijke oplossingen:

DCM Adali-Guard®

BENLFR_Naturapy_Adali-Guard_20m

Afbeelding: Prepaid box Dcm Adali-Guard.

Larven van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje zijn echte veelvraten: per dag eten ze makkelijk 100 bladluizen op. In tegenstelling tot de lieveheersbeestjes zelf kunnen de larven nog niet vliegen en blijven ze ter plaatse, dicht bij de bladluizenhaard. Eens ze verpopt zijn, blijven de lieveheersbeestjes dankbare hulpjes, want ook zij voeden zich maar wat graag met bladluizen. Ze planten zich in je tuin voort en droppen per dag 20 tot 50 eitjes bij de bladluizenhaarden, 1 à 3 maanden aan een stuk. Uit de eitjes ontluiken weer nieuwe hongerige larven, die zich op hun beurt volvreten met bladluizen – een puur natuur cyclus die je permanent van hulpjes tegen die vervelende insecten voorziet. Moet het gezegd dat rozenliefhebbers maar wat blij zijn met zoveel lieveheersbeestjes?

Hoe gebruiken?

Met de DCM Adali-Guard® prepaid box bestel je 100 larven – met zo’n legertje bladluizenverjagers bestrijk je al gauw 20m² tuin. Je hoeft je niet tot één plek te beperken; je krijgt er 4 Naturapy boxjes bij, zodat je de larven heel dicht bij de bladluizenplaag of de aangetaste plant kunt plaatsen of ophangen. Je zet ze tussen mei en eind september in – in volle tuinseizoen.

DCM Aphidi-Guard® Tegen bladluizen in de serre/kas.

Afbeelding: Prepaid box Dcm Aphidi-Guard.

Deze unieke mix met poppen van sluipwespen en galmuggen (Aphidius colemani + Aphidoletes aphidimyza) zorgt voor een snelle en efficiënte aanpak van bladluizen op groenten in de serre of kas.

In de serre/kas zijn nuttige insecten als galmuggen en sluipwespen je bondgenoot tegen bladluizen.

Galmuggen

Er zijn veel soorten galmuggen, waaronder ook schadelijke, die zich met planten voeden. Binnen die grote familie galmuggen heb je een heel nuttige groep, die plant noch mens kwaad doet. Zij leggen eitjes in de buurt van de bladluiskolonie. Eén zo’n galmugvrouwtje kan tot 150 eitjes leggen, waarna elke larve die uit het eitje komt tot 100 bladluizen leegzuigt. Van dat schadelijk insect blijft dan alleen nog een wit, leeg velletje over. Galmuggen voelen zich opperbest in de warmte van een serre/kas, tussen 15 en 30°C.

Sluipwespen

Sluipwespen vullen met hun grote mobiliteit perfect de vraatzuchtige larven van de galmug aan. De vrouwelijke sluipwesp legt haar eitjes in de bladluizen, waarna die als voer dienen voor de larve. Na amper 2 weken is die larve al een volwaardige sluipwesp geworden, en begint de cyclus van vooraf aan.

De combinatie van die nuttige galmuggen en sluipwespen vormt een bijzonder efficiënt en snel werkend legertje bondgenoten tegen de bladluizen op je groenten in de serre/kas.

Hoe gebruiken?

Met de Dcm Aphidi-Guard prepaid box bestel je een mix van 350 poppen van galmuggen en sluipwespen, goed voor 20 m² serre/kas. Je kunt ze inzetten tussen april en september. Verdeel de poppen van de sluipwespen over de 4 bijgeleverde Naturapy boxen dicht bij de bladluizenplaag, het buisje met de poppen van de galmug plaats je op de grond. Opgelet: gebruik geen chemische insecticiden 6 weken voor of na het uitzetten van de poppen!

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen