2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Heeft u informatie over mediterrane planten?

Informatie


Mediterrane planten

Onder mediterrane planten verstaan we planten die van nature groeien in het Middellandse Zeegebied. Deze planten zijn in onze streken niet altijd winterhard en worden meestal gebruikt als terrasplant. Om de vakantiesfeer nog wat vast te houden willen veel mensen graag dergelijke mediterrane planten in de tuin.

Agave, Bougainvillea, Callistemon, Citrus (appelsien,  mandarijn, citroen), Dipladenia, Ficus carica (vijg),  Musa basjoo (banaan),  Olea (olijf), Oleander, palmen in soorten en Vitis (zware stronken) worden door ons zelf gekozen in Spanje (Valencia, Alicante) en Italië (Toscane) om zo de beste kwaliteit te kunnen aanbieden.

Deze planten verlangen de meest warme en zonnige standplaats, een goed doorlatende grond en vragen weinig onderhoud. Als terrasplant hebben ze bij warm droog weer voldoende water nodig. Om ze in goede conditie te houden is extra voeding gedurende de zomer nodig.


Afbeelding: olijf.

Sommige soorten zijn redelijk winterhard, andere moeten echt vorstvrij overwinterd worden. Vanaf oktober kun je deze planten beter binnenhalen. Enkele tips om dit op de juiste manier te doen:

– Bemest in augustus voor de laatste keer.

– Kuipplanten verdragen in het najaar de kou beter als in het voorjaar, haal ze dus niet te vroeg binnen !!

– Blad houdende planten overwinteren in een vorstvrije, lichte ruimte met temperaturen tussen de 5°C en 12 °C.

– Bladverliezende planten kunnen iets donkerder overwinteren en planten die bovengronds afsterven hebben helemaal  geen licht meer nodig.

– Planten in rust hebben nauwelijks water en zeker geen bemesting nodig. Bij teveel water kan de plant gaan rotten, zorg wel dat bladhoudende planten niet uitdrogen.

– Sommige soorten kunnen in de tuin uitgeplant worden mist bescherming bij strenge winters.  Bepaalde palmen, bananen, vijgen en olijven kunnen perfect vorst verdragen, maar moeten ingepakt worden bij zeer lage temperaturen, zeker in combinatie met wind. Dit kan met noppenfolie, of een pakket stro. Meer informatie over het beschermen van een bananenplant in de winter.

Musella lasiocarpa.
Afbeelding: Musella lasiocarpa.

Wij adviseren om bij het planten in de tuin een bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel) te mengen met de bestaande grond. Je kunt hier Dcm vulkanische lavakorrel 0-3 mm ondermengen voor het verbeteren van de lucht-waterhuishouding van de grond. Zo zorg je ervoor dat de plant voldoende organische stof en meststoffen heeft voor een goede start. Later kan je een paar keer per jaar Dcm organische meststof voor citrus & mediterrane planten strooien voor een mooie bladkleur en uitbundige bloemen.

Voor het gebruik als terrasplant is er de speciale Dcm potgrond Mediterra. Met Dcm vloeibare meststof voor olijven, vijgen & citrus en Dcm vloeibare meststof voor terrasplanten & mediterrane planten kun je de terrasplanten enkele keren per jaar bijmesten.

Meer informatie over het snoeien van olijfbomen, het snoeien van vijgenbomen en het snoeien van oleander.

In onderstaande video krijg je meer informatie over het overpotten van Mediterrane planten:

Meer informatie over de speciale potgrond van Dcm voor mediterrane planten.

Voor meer uitgebreide informatie per soort verwijzen wij je naar onze plantengids.
Mediterrane planten kun je vinden op de binnenafdeling onder het bord ‘MEDITERRANE PLANTEN’.

Wij bieden jaarrond een vast assortiment planten aan. Het kan echter gebeuren dat bepaalde soorten tijdelijk niet verkrijgbaar zijn.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen