2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer en hoe moet ik mijn leylandii haag snoeien?

Informatie


Het snoeien van een leylandii coniferen haag

Het snoeien van een haag met leylandii coniferen gebeurt in veel gevallen verkeerd. Veel mensen snoeien de haag mooi recht. Na verloop van tijd wordt de bovenkant zelfs dikwijls breder gesnoeid. Dit komt omdat het bovenste deel van de haag veel krachtiger groeit. Na verloop van jaren krijgt u zo een haag die van boven gemakkelijk 10 cm breder kan zijn als van onder.

Dit bredere gedeelte van boven neemt het licht weg van het onderste gedeelte. De haag groeit hierdoor slechter en zal minder dicht worden. Ook droogt de haag moeilijker op en valt zo sneller ten prooi aan schimmels en plagen.


Afbeelding: haag van Cupressocyparis leylandii.

Ideale haagvorm

De ideale vorm van een haag is juist de omgekeerde vorm. De onderkant moet minimum 10 cm breder zijn dan de bovenkant. Hierdoor krijgen alle delen van de haag zon en licht. Zo kan de plant zich overal goed ontwikkelen en vele jaren mooi blijven.

ideale haagvorm leylandii haag

Afbeelding: ideale haagvorm, onderaan ongeveer 10 cm breder.

Eerste snoei?

Na het planten kun je direct de haag bijsnoeien. Je kunt de uitstekende takken direct terugsnoeien. Hierdoor gaat de haag direct mooi vertakken en sneller dichtgroeien.

Opgelet! Je mag enkel de zijkanten bijsnoeien, van de bovenkant moet je nog afblijven.

Eens de haag de juiste hoogte heeft bereikt, bijvoorbeeld 2 m, kun je de hoofdtak terugsnoeien. Dit doe je tot ongeveer 20 cm onder de uiteindelijke hoogte, tot 1.80 m. De hoofdtak gaat dan sterk vertakken.

Zo krijg je ook langs de bovenkant een mooi vertakte haag die volledig dicht is.

In onderstaande video krijg je meer informatie over het snoeien van coniferen:

Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle haag wilt hebben zul je 2 maal moeten snoeien. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De coniferenhaag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna 6 maanden een mooie strakke haag hebt.

De kluitplanten kun je van half oktober tot en met half april vinden op de buitenafdeling, de potplanten staan op de binnenafdeling onder het bord ‘CONIFEREN’.

Meer informatie over het planten van leylandii en het kiezen van de juiste haagplanten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen