2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Klimop planten!.

Informatie


Het planten van klimop

Klimop planten zijn zeer geschikt om te leiden langs een draadafsluiting. De meest geschikte klimop hiervoor is Hedera helix ‘Hibernica’ (=grootbladige klimop of Ierse klimop).  Het zijn groenblijvende, winterharde klimop planten die ijzersterk zijn. Deze klimop groeit snel en verdraagt zeer goed snoei.

Boomkwekerij Maréchal heeft ook geelbonte, witbonte en kleinbladige klimop maar deze worden vele malen minder verkocht dan de snelgroeiende grootbladige klimop. Sierklimop in verschillende soorten wordt verkocht voor het vullen van bloembakken.

Wij kweken de grootbladige klimop in grote aantallen, zodat je bij boomkwekerij Maréchal altijd terecht kunt voor goedkope klimop.

klimop potje 9 cm (p9).
Afbeelding: klimop potje 9 cm (p9).

Deze klimop planten worden gekweekt in 3 verschillende maten:

  • Kleine potten (40-60 cm lang) geschikt voor bodembedekking en aan klimop aan draad.
  • Grotere potten met een bamboestok (80-100 cm hoog) geschikt voor klimop aan draad.
  • Nog grotere potten met een bamboestok (150-200 cm hoog) geschikt voor klimop aan draad.

klimop met bamboestok c3 150-175.

Afbeelding: klimop met bamboestok c3 150-175.

Bij de kleine potten heb je uiteraard de laagste prijs, en bij de grotere potten heb je veel klimop voor weinig geld. Bij het plaatsen van deze klimop aan draad kun je direkt veel privacy realiseren en heb je een goedkope klimophaag.

Hedera helix ‘Hibernica’

Het is een klimplant uit onze streken die meters hoog kan worden. De Ierse klimop (= grootbladige klimop = Hedera helix ‘Hibernica’) lijkt veel op de gewone, kleinbladige klimop (Hedera helix). Naast het klimmen kan de klimop kruipende stengels vormen, op zoek naar nieuw houvast.

Hierdoor kan hij als klimplant en als bodembedekker gebruikt worden.

Klimop heeft leerachtige, verspreid staande bladeren en verspreidt een weinig opvallende, wat harsachtige geur. De bladeren zijn handvormig gelobd tot gespleten met een hartvormige voet.

In zijn jeugd is de klimop bodembedekkend of klimmend. Jaren later, in de volwassen fase wordt klimop struikvormig en bloeit de plant. Na de bloei verschijnen er bessen. Het gelobde blad verandert van ruitvormig naar ovaal. De bloeiende takken hebben geen hechtwortels en klimmen dus niet meer.

Een klimop aan een draad die regelmatig gesnoeid wordt vormt altijd nieuwe scheuten. Hierdoor blijven de takken jong in de jeugdfase. Een klimop aan een draad zal dan ook altijd blijven klimmen en niet bloeien.

De bloemen zijn klein, tweeslachtig, regelmatig, vijftandig en geelgroen.

Bloeiende klimop is voor vele insecten in de herfst een rijke bron van nectar en stuifmeel, omdat er dan weinig andere planten bloeien. De dofzwarte bessen zijn in de lente rijp.

Waarom klimop zetten?

Klimop als bodembedekker of haag heeft vele voordelen en nauwelijks nadelen:

  • Klimop is groenblijvend: Klimop is zowel in de zomer als de winter volledig groen. De plant verliest GEEN bladeren. Hierdoor hoef je niet te vegen en dode bladeren weg te halen in de border. Klimop vormt als haag snel een ondoorzichtig scherm.
  • Winterhard. Na een strenge winter, heb je nog altijd een mooie volle haag. Wanneer de plant plaatselijk wat schade ondervindt, loopt hij zeer snel terug uit en is de haag weer mooi groen.
  • Klimop is ijzersterk en kan tegen alle omstandigheden! Klimop groeit ook op slechte en zeer droge grond. Enkel op zeer natte gronden gaat klimop niet goed groeien, maar wanneer klimop het niet doet, gaat niets er goed groeien.
  • Grootbladig: bedekt snel de bodem of draad. Hedera helix ‘Hibernica’ wordt ook grootbladige klimop genoemd. De bladeren van deze klimop zijn inderdaad veel groter dan de gewone klimop. Samen met het snel groeien zorgt dit grote blad dat je grond of draad zeer snel bedekt zijn.
  • Geschikt voor alle grondsoorten: Klimop groeit goed op zandgrond, kleigrond of leemgrond!
  • Klimop is een heel snelle groeier. Indien je de juiste plantafstand neemt en op de juiste manier aanplant (zie verder), dan is je bodem of draad na 2 jaar volledig bedekt.
  • Laat GEEN onkruid door! Eens de grond bedekt is met klimop, wat zeer snel gebeurt, komt er geen onkruid meer door.
  • Klimop is ONGEVOELIG voor luizen, rupsen en andere insecten. Ook schimmels hebben geen vat op deze plant.

Planten

Klimop kun je het gehele jaar door planten. Ze worden gekweekt in potten en ondervinden daarom geen groeivertraging bij het planten. De pot wordt verwijderd bij het planten en de wortels kunnen meteen in de nieuwe grond verder groeien.

Het planten zelf

Je kunt het beste een groot gat per plant maken. Hierdoor hebben de wortels langs alle kanten losse grond en kunnen ze goed uitlopen. Maak het gat twee keer zo breed als de pot en een spade-steek diep. De bodem van het plantgat kun je best nog even loswoelen, zodat de wortels gemakkelijk diep kunnen wortelen.

De plantdiepte

Bij potplanten moet de bovenkant van de potgrond gelijk zitten met de grond. De pot van potplanten haal je eraf en het plantgat wordt opgevuld met een mengsel van grond en bodemverbeteraar (Dcm Vivimus Universeel).

Meer informatie over het planten van klimplanten.

Bodemverbeteraar

Door het gebruik van een bodemverbeteraar krijg je een betere structuur van de grond en extra meststof bij de wortels zodat ze direct goed beginnen te groeien. Het effect van een bodemverbeteraar bij nieuwe aanplantingen mag je niet onderschatten. Door de inbreng van humus en meststoffen in de grond vlakbij de wortels gaat de plant een veel gemakkelijkere start hebben.

Het plantgat opvullen, goed aanduwen en voldoende water geven. Ook de eerste maanden na het planten moet er nog extra water worden bijgegeven. Zeker tijdens langere periodes van droogte in de lente en zomer is dit heel belangrijk voor het succes van een nieuwe aanplanting.

Plantafstand

Klimop als bodembedekker

Wanneer klimop gebruikt wordt om grote vlakken dicht te groeien, worden er gemiddeld 5 planten per m² gezet. Voor bodembedekking wordt meestal de kleinste maat klimop gezet.

TIP: Voor het planten kun je de planten uitzetten over de te beplanten oppervlakte. Zo kun je het aantal planten mooi verdelen. Anders begin je misschien met ze te dicht of te ver uiteen te zetten en komt het op het einde niet goed uit.

Meer informatie over het planten van bodembedekkers.

Klimop als haag aan draad

Voor klimop als haag aan draad worden de volgende plantafstanden aangehouden:

  •  Kleine potten (40-60 cm lang) 5 per lengtemeter
  • Grotere potten met een bamboestok (80/100 cm hoog) 4-5 per lengtemeter
  • Nog grotere potten met een bamboestok (150-200 cm hoog) 3-4 per lengtemeter

Afwerking

De eenvoudigste manier om een klimophaag te bekomen, is het leiden van de klimop aan een draadafsluiting. Hierin kun je de klimop gemakkelijk weven. Zo moet je niet elk takje vastbinden.

Enkel de kleinste maat klimop wordt zonder stok verkocht. Deze kun je best inweven in de draad, zodat ze direct naar boven groeien.

Alle grotere maten zijn aan een bamboestok gekweekt.

De afwerking hiervan kun je op 2 verschillende manieren doen.

1ste manier: snel en weinig werk
Je plant de potplant met de juiste tussenafstand vlak langs de draadafsluiting en steekt de bovenkant van de bamboestok in de draad. Je moet de takken niet losmaken van de bamboestok en weeft enkel de uiteindes die loszitten in de draad.

Echter: de draad groeit trager dicht en altijd eerst bovenaan. Het zal lang duren eer de haag ook van onder mooi is dichtgegroeid.

2de manier: trager, meer werk
Je plant de potplant met de juiste tussenafstand vlak langs de draadafsluiting. Je maakt de takken los na het planten en weeft de verschillende takken in een waaiervorm in de draad.

Zo staan de takken mooi gespreid, hebben ze veel ruimte en licht om te groeien en zal de draad zeer snel vol gegroeid zijn. Het resultaat is een mooie haag op korte tijd, zowel van onder als boven.

De volgende weken en maanden kun je de groeiende scheuten verder inweven. Door het regelmatig inweven kun je open stukken beter opvullen, blijft de klimop beter groeien en geraken de lange takken niet beschadigd.

Onderhoud

Een klimop is gemakkelijk in het onderhoud. Hij heeft eigenlijk nauwelijks zorgen nodig. Een jaarlijkse bemesting (Dcm organische meststof voor Clematis & klimplanten) in het vroege voorjaar is al voldoende.

Meer informatie over het snoeien van klimop.

Klimop als bodembedekker is net zo eenvoudig in het onderhoud. Ook je bodembedekker heeft graag een jaarlijkse mestbeurt!

Tussenbeplanting

Veel mensen willen wel klimop zetten als haag of als bodembedekker maar worden een beetje afgeschrikt omdat het een groen vlak of groene muur vormt.

Er is inderdaad weinig kleurvariatie in een klimophaag of -vlak. Dit is echter wel gemakkelijk op te lossen en wel zo dat je een immense keuze heeft aan bloemen die je ertussen kunt laten groeien.

Hierdoor kun je heel specifiek kleuren en vormen kiezen die passen bij je tuin en volledig naar je zin zijn.

Bloembollen

Bij klimop als bodembedekker kunnen er verschillende soorten bloembollen worden tussen geplant.

Bij bloembollen denk je misschien direct aan tulpen, narcissen en dahlia’s. Maar er zijn immens veel soorten bloembollen waarmee je spectaculaire combinaties kunt maken.

Wanneer je een combinatie gebruikt van voorjaars- en zomerbloembollen dan schep je een prachtig  uitzicht voor vele maanden. Mét het grote voordeel dat je grond altijd volledig bedekt is en mooi groen ziet, winter en zomer!

Clematis

Bij hagen van klimop wordt er dikwijls voor gekozen om een Clematis (soort klimplant) tussen de klimop te planten.

Indien je elke lopende meter 1 klimopplant vervangt door een clematis heb je met je dichte klimophaag een perfecte achtergrond voor de bloemenpracht van de clematissen.

 Clematis.

Afbeelding: Clematis.

Door de enorme variatie in bloeitijd, bloemvorm, kleur, bladvorm en groeiwijze zijn er bijzonder veel combinaties mogelijk en vindt je zeker wat je wilt.

Meer informatie over toepassingen van klimplanten.

De klimop planten (Hedera helix ‘Hibernica’) kun je vinden op de binnenafdeling onder het bord ‘BODEMBEDEKKERS’. Ook de grotere klimop met een bamboestok staan hier.
De bonte klimop soorten staan op de tafels onder het bord ‘KLIMPLANTEN’.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen