Waterplanten
Waterplanten is een verzamelnaam voor alle planten die het best in of dichtbij water gedijen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook biologisch waardevol. Waterplanten helpen het water helder te houden. De planten nemen om te groeien en te bloeien namelijk voedingsstoffen op uit het water. Geef je vijverbeplanting daarom een goede start.
Waterplanten zijn het grootste deel van het jaar te koop, met uitzondering van de wintermaanden. Je vindt ze op de binnenafdeling onder het bord ‘WATERPLANTEN’.
Afbeelding: waterlelie.
Wij maken een indeling van de waterplanten al naargelang de benodigde waterdiepte. Sommige planten groeien met hun wortels in de waterbodem en andere drijven dan weer vrij op het wateroppervlak. De wortelende soorten worden best in speciale plantmanden met vijvergrond geplant, die dan voorzichtig in de vijver worden neergelaten. Eventuele explosieve groei wordt op die manier geremd.
Meer informatie over het planten van waterplanten.
Onderhoud:Er zal ook regelmatig een onderhoudsbeurt voor de vijver nodig zijn. Veel hangt echter af van de afmeting en de diepte van de vijver en van de hoeveelheid waterplanten die er in groeit. Is er door overmatige plantengroei bijna geen water meer te bekennen, dan is ingrijpen wenselijk. De waterplanten worden met mand en al omhoog gehaald en kun je eventueel scheuren. Voorkom dat elk jaar in de herfst veel blad in de vijver valt, dit kan door tijdig een net boven het water te spannen dat de bladeren opvangt.
Om een gezonde vijver te houden mogen de bladeren van de waterplanten, waaronder waterlelies, niet meer dan 2/3 van het vijveroppervlak beslaan. Augustus of september is de beste periode voor vijveronderhoud. De planten en het biologisch evenwicht kunnen zich nog voor de winter herstellen.
Indeling waterplanten:
Zone 1 Oeverplanten
Oeverplanten staan op het droge of in het water langs de kant. Eén en dezelfde plant kan dikwijls goed gedijen in het ondiepe water, als ergens op een droog plekje grond elders in de tuin. Kruipende oeverplanten vormen een mooie geleidelijke en natuurlijke overgang van water naar land.
Zone 2 Moerasplanten
Moerasplanten houden letterlijk het midden tussen waterplanten en oeverplanten. De waterstand mag wat wisselen, als ze maar van tijd tot tijd natte voeten hebben.
Ze gedijen prima in de ‘wetlands’, dit zijn gebieden die doorgaans drassig zijn, waar het waterniveau zo hoog is als het omringende land.
Meer informatie over het planten van moerasplanten.
Zone 3 Waterplanten
Dit zijn in aarde wortelende planten met drijvende bladeren en bloemen, ze worden steeds in plantmanden geplant. De bekendste soort is ongetwijfeld de waterlelie (Nymphaea). De bloemen zijn schitterend en de mooie grote, bijna cirkelvormige bladeren bedekken het water en bieden vissen bescherming. Ze zorgen voor weldadige schaduw, waardoor overdadige algengroei voorkomen wordt.
Tip: Kleine water- en moerasplanten die in ondiep water groeien zijn in een waterdichte schaal, kuip of bak een sieraad voor het terras of balkon. Kies klein blijvende soorten die niet woekeren.
Zone 4 Zuurstofplanten
Dit zijn ondergedoken waterplanten. De zuurstofplanten zorgen bij goed daglicht voor zuurstofafgifte aan het water. Zij binden ook minerale zouten en verhinderen zo de groei van algen. Zowel de zuurstof- als de waterplanten nemen in het groeiseizoen vrij veel voedingsstoffen op uit het water. Ze dragen bij tot het biologisch evenwicht en een goede waterkwaliteit.
Afbeelding: waterlelie.
Zone 5 Drijfplanten
De drijfplanten zijn de makkelijkste uit het assortiment waterplanten. De wortels hangen in het water en nemen daaruit voedingsstoffen op. Ze zijn belangrijk voor het biologisch evenwicht en de waterkwaliteit. Vermeerderen ze zich te sterk, dan gebruik je een schepnet om een deel te verwijderen. Doe dit best in de herfst voordat ze afsterven. Hoe minder planten in de vijver verteren, hoe minder bagger er ontstaat. De inheemse soorten maken winterknoppen waarmee ze overwinteren. De niet winterharde soorten overleven de winter buiten niet.
Tip: Drijfplanten zijn ideaal voor een minivijver! Ze zijn geschikt en ogen mooi in een schaal op de terrastafel.
Waar moet je op letten bij het uitkiezen van je waterplanten?
Belangrijk is rekening te houden met de plantdiepte en hoogte van de planten.
Bij de planten staat vermeld:
– bloeitijd
– bloemkleur
– plantdiepte!
bv. 0/-20 cm: dus gelijk met of tot –20 cm onder het wateroppervlak
– hoogte van de plant
bv. 60/80 cm: de plant wordt tussen 60 en 80 cm hoog
– standplaats: dit is de zone waarin de plant kan worden geplant
bv. zone 1 / 2: deze plant kan zowel in zone 1 als zone 2 geplant worden
Voor meer uitgebreide informatie per soort verwijzen wij je naar onze plantengids en de website: www.pondtrends.com.
Waterplanten kun je vinden op de binnenafdeling onder het bord ‘WATERPLANTEN’, vanaf begin voorjaar tot en met oktober.
Wij bieden dan een vast assortiment waterplanten aan. Het kan echter gebeuren dat bepaalde soorten tijdelijk niet verkrijgbaar zijn.