2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Ik heb last van Mos in mijn gazon, hoe kan ik dit onkruid bestrijden?

Informatie


Bestrijding van mos in het gazon

Mos is een kleine, niet-bloeiende plant en is één van de lastigste onkruiden in het gazon. Veel mos in uw gazon is een teken van slecht onderhouden gras, en kan veel verschillende oorzaken hebben. Het bestrijden en doden van het mos zal u helpen om het probleem op de korte termijn op te lossen, maar een blijvende oplossing krijgt u pas als u de onderliggende oorzaken hebt opgelost.

Te natte grond is meestal de hoofdoorzaak, dus de lente en de herfst zijn de belangrijkste periodes voor een snelle verspreiding. Deze kolonisatie van uw gazon door het mos wordt veroorzaakt door slechte drainage en/of verdichting van de bodem.

Soms ziet men echter gazons met veel mos op zandgronden die zeer goed draineren. Dit kan worden veroorzaakt door ondervoeding van het gazon, te hoge zuurtegraad, te veel schaduw of zelfs het té kort maaien.

Behandeling

Gebruik een mosdoder in het voorjaar en de herfst, hetzij door het strooien van meststoffen (Dcm Anti-Mos) of door chemische mosbestrijding. Meststoffen strooien in het voorjaar zal het mos verbranden en ook een impuls geven aan de groei van het gras. Een chemische mosdoder (Edialux Moscide) kan gebruikt worden in de lente en de herfst. U moet deze oplossen en verspreiden over het getroffen gebied. Na een paar weken kan men het dode mos eruit harken en de eventuele kale plekken terug inzaaien. Het gazon elk voorjaar bemesten zorgt voor een jong, dicht en stevig gazon.

Hierdoor krijgt mos veel minder kans om voet aan de grond te krijgen. Voer elk najaar of winter een behandeling met Dcm Groen-Kalk uit; hiermee gaat u de verzuring van de grond tegen en lost u een oorzaak van mosvorming op. Gras dat te kort gemaaid wordt, zal verzwakken. Hierdoor zal het mos zich snel verspreiden. Ook gras dat te lang is zal, vooral bij vochtig weer, het aanwezige mos stimuleren om te groeien. Voorkom schaduw op het grazon, mos komt van nature onder bomen voor. Probeer de onderste takken van de bomen te verwijderen om meer licht toe te laten.

Verticuteren en beluchten van het gazon in de herfst, en nogmaals lichtjes in de lente, zal de drainage verbeteren. Dit is één van de belangrijkste activiteiten in de bestrijding van mos.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen