2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe moet ik mijn planten water geven?

Informatie


Het water geven aan planten

Water geven is vooral zeer belangrijk bij nieuwe aanplantingen. Dit moet gedurende het eerste jaar na aanplanten goed bijgehouden worden. Elke droge periode, zowel in het voorjaar, de zomer als in het najaar moet je water bijgeven indien nodig. Maar water geven is niet eenvoudig. De snelheid waarmee water wordt opgenomen in de bodem bedriegt en gaat heel traag. Je zult verrast zijn hoe weinig water er wordt opgenomen en hoeveel je moet geven vooraleer de bodem enigszins vochtig is.

Hoe water geven in tuin?

In principe is het beter om zo weinig mogelijk water bij te geven, de wortels worden dan niet verwend en gaan zoeken naar water. Zo gaan ze een dieper en veel uitgebreider wortelgestel vormen waardoor ze bij toekomstige droge periodes beter in staat zijn om water te vinden.

Bij nieuwe aanplantingen, grote bomen en planten in pot ontkom je er echter niet aan om extra water te geven.

Maar hoe kun je het best water geven? En hoeveel?

Hoe geef ik water?

Een algemene regel die je zeker in gedachten moet houden is dat je beter 1 keer veel water geeft, dan vele keren een beetje water.

Elke avond even met de slang rond gaan en alles vochtig sproeien heeft geen enkele zin.

Bij regelmatig toedienen van een beetje water wordt enkel de bovenste laag van de grond nat gehouden en dit is juist de laag waar snel veel water verdampt door de zon. Bovendien zitten de wortels vaak dieper in de grond, zodat er bijna geen water bij de wortels terecht komt.

Om de grond te verzadigen en water te brengen bij de wortels moet er soms uren beregend worden. Een droge grond neemt zeer moeilijk water op, een vochtige grond zal direkt het water opnemen.

Als je per gietbeurt meer water geeft, dan kan dit water dieper doordringen. Hierdoor wordt het water beter vastgehouden en ontwikkelen de wortels zich breder en dieper in de grond.

Na een begieting onder droge omstandigheden is het goed om de grond te controleren. Het zal je (onaangenaam) verrassen hoe oppervlakkig de bodem nat geworden is en er geen water in de diepere ondergrond is terecht gekomen.

Als de grond rond de wortels nog droog is, sproei je best nog enkele malen met tussenpozen. Hierdoor kan de  grond tussendoor langzaam het water opnemen.

Hoeveel water?

Een basisregel is dat nieuwe aanplant zeker in de lente en de eerste helft van de zomer vrij veel water nodig heeft, omdat de wortels zich nog niet voldoende ontwikkeld hebben.
Jonge bomen hebben zelfs het hele eerste jaar door veel water nodig omdat ze zeer veel blad hebben in verhouding tot de wortels die nog volop worden gevormd.
Fruitbomen (ook overjaarse) hebben dan weer tijdens de vruchtvorming veel water nodig.
U moet geen schrik hebben om water te geven.  Zeker in droge periodes kun je niet teveel water geven, je zult eerder te weinig geven.

Bij droogte en extreme warmte dient dit een paar keer per week te gebeuren! Borders, gazon, bloembakken en potten bij voorkeur ’s-morgens of ’s-avonds water geven (geef voldoende en langdurig water zodat het water  tot bij de wortels van de plant geraakt).

Tips voor het water geven

Om te zorgen dat het water niet wegstroomt maar op de juiste plaatsen wordt opgenomen heb je verschillende mogelijkheden:

– Je kunt een greppel graven rond de plant zodat het water in een plas rond de plant blijft staan en zo rustig kan opgenomen worden door de grond.

– Ook een druppelsysteem is een goede oplossing, omdat de watergift traag gaat waardoor de bodem tijd krijgt om het aangeboden water op te nemen.

– De meest eenvoudige en praktische oplossing is het gebruik van een zwenksproeier, deze geeft niet teveel veel water in één keer en je hoeft er niet bij te blijven. Deze mag zeker een half uur tot één uur blijven staan op dezelfde plaats, om daarna weer verzet te worden.

zwenksproeier
Afbeelding: zwenksproeier.

Bij grotere bomen adviseren wij om een drainagebuis mee in te graven. Deze moet je spiraalsgewijs mee ingraven bij het planten van de boom. Het uiteinde zit vanonder in de plantput, het begin steekt een paar centimeter uit boven de grond.
Bij droge periodes kun je een tuinslang in de buis steken en enkele uren water (rustig tempo) laten lopen in de buis. Hierdoor wordt de grond ineens tot beneden verzadigd, waardoor de boom gemakkelijk aan water kan komen.

Afdekken grond

Om de bodem te beschermen tegen uitdroging kun je ook mulchen of schors als afdekmiddel gebruiken. Hierdoor wordt de bodem bedekt en vermindert het verdampen van water uit de bovenste laag. Ook wordt water vastgehouden in de mulchlaag waardoor het langzamer en beter kan worden opgenomen in de bodem.

 

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen