2023

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe verzorg ik mijn Calathea (schaduwplant)?

Informatie


Calathea – The Living Plant

Calathea’s zijn prachtige bladplanten en één van de meest luchtzuiverende planten. Ze worden ook wel ‘The living plant’ genoemd omdat hun bladeren bewegen. De Calathea sluit zijn bladeren als het donker wordt en openen weer vanaf dat de eerste lichtstralen je huis binnenkomen. Het is een ideale schaduwplant, hun oorsprong ligt in het Amazonegebied en ze zijn het daarom gewend om weinig zonlicht te krijgen. De Calathea kan geen direct zonlicht verdragen, een raam aan de noordkant of oostkant is dus ideaal. Dat het een goede schaduwplant is, wil echter niet zeggen dat je hem in een donker hoekje kan zetten waar zo goed als geen licht aankomt. Hierrond is vaak verwarring gezien deze de naam ‘schaduwplant’ krijgt.

De Calathea heeft een prachtig blad waardoor deze kamerplant enorm in populariteit is gestegen. Elke soort heeft een ongelofelijke tekening, soms zelfs zo gedetailleerd dat het wel nep lijkt. Ze zijn niet de aller gemakkelijkste in onderhoud in vergelijking met andere kamerplanten, maar met volgende tips lukt het je zeker en vast:

Vochtigheid

Gezien de Calathea uit het Amazonegebied komt, is deze een hoge luchtvochtigheid gewend.

  • Regelmatig water geven: kleine beetjes gaan boven grote hoeveelheden
  • De plant houdt van een vochtige grond, maar het water mag niet onderaan in de pot staan
  • Besproei met een plantenspuit enkele keren per week (liefst met afgekoeld gekookt water om vlekken te voorkomen)

Verpotten

 • Verpot de Calathea één keer in de twee of drie jaar wanneer de plant te groot wordt voor de pot.

Kapper spelen

  • Knip oude of afgebroken bladeren af, zo verspilt de plant hier geen energie meer aan en kan ze alle energie gebruiken om nieuw blad te maken.
  • Poets af en toe de bladeren met water om het stof te verwijderen.

Meststoffen

  • Geef je plant meststoffen in de groeiperiode (voorjaar-zomer)

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen