Herfstbladeren, wat te doen?
Prachtig toch, al dat goudkleurige herfstblad aan de bomen. Maar als de wind een keer stevig te keer gaat en de bomen verliezen hun laatste bladeren wordt het voor velen al wat minder aantrekkelijk. We grijpen dan meteen naar de hark of bladblazer, maar is dat eigenlijk wel zo verstandig?
Dat bomen in de herfst hun blad laten vallen, heeft alles te maken met hun vochthuishouding. Water dat de boom met zijn wortels opneemt, verdampt hij weer via zijn blad. In de lente en de zomer is dit geen probleem, maar wanneer het buiten kouder wordt dan 5°C gaan de wortels geen water meer opnemen. Dit zou echter betekenen dat de boom gaat uitdrogen. De boom overleeft dus de winter door in de herfst zijn blad los te laten.
Deze afgevallen bladeren hebben vele voordelen. Of je deze kan laten liggen hangt af van de plek waar ze liggen en de hoeveelheid.
Afbeelding: herfstkleuren.
Voordelen afgevallen bladeren
Afgevallen bladeren in de border beschermen de vaste planten tegen de vorst, ze zorgen voor een isolerende laag rond de plant. Bovendien doet u dieren zoals egels, muizen en nuttige insecten er een groot plezier mee door het blad te laten liggen, ze hebben meteen een mooie schuilplaats. Nog een extra voordeel is dat de regenworm het blad dan weer gaat omzetten tot waardevolle humus voor de grond.
Let wel, wordt dit bladerdek te dik (+ 10cm) dan dien je het te verwijderen, het werkt schimmels en ziektes in de hand omdat er te weinig lucht wordt doorgelaten
Heb je echt wel veel afgevallen bladeren, dan kan je deze ook mengen met ander afval om zo de composthoop aan te vullen.
Tip! Let wel op welk blad je gebruikt. Eiken- en beukenblad verteert moeizaam vanwege het looizuur dat erin zit, maar het blad van de linde, hazelaar, berk en es is puur snoepgoed voor het bodemleven.
Afbeelding: compost.
Wanneer blad verwijderen?
Op het gazon dien je de bladeren wel te verwijderen. Door het bladerdek komt er geen zonlicht meer bij het gras waardoor het gras geel kan worden en kan afsterven.
Ook de vijver moet je vrij houden van bladeren. De bladeren zakken naar de bodem en vormen daar een ideale voedingsbodem voor algen, wat je dus wil voorkomen. Span daarom een net over de vijver om dit tegen te gaan.
Ook de oprit, het terras of de paden kan je best vrij houden van bladafval. Dode bladeren gaan rotten en veranderen in een glibberige vieze smurrie. Geen probleem tussen de planten, maar op het terras, het pad en de oprit kan zo’n glibberige laag voor gevaarlijke situaties zorgen.
En ten slotte, wat met de moestuin? Deze dien je eerst onkruidvrij te maken. Zijn de bedden opgekuist dan kan je ze bedekken met een dikke laag mulch. De afgevallen bladeren kan je hier perfect voor gebruiken, zeker als ze al eens door de grasmachine gemaaid en versnipperd zijn. Ze verteren langzaam zodat ze de bodem bedekt blijft en vrij van onkruid. En de regenwormen kunnen heel de winter hun werk doen en de grond zo verbeteren.