2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Wanneer en hoe moet ik mijn haagbeuk snoeien?

Informatie


Het snoeien van haagbeuk

Het snoeien van haagbeuk (Carpinus betulus) gebeurt in veel gevallen verkeerd. Veel mensen snoeien de haag mooi recht. Na verloop van tijd wordt de bovenkant zelfs dikwijls breder gesnoeid. Dit komt omdat het bovenste deel van de haag veel krachtiger groeit. Na verloop van jaren krijg je zo een haag die van boven gemakkelijk 10 cm breder kan zijn als van onder. Dit bredere gedeelte van boven neemt het licht weg van het onderste gedeelte. De haag groeit hierdoor slechter en zal minder dicht worden. Ook droogt de haag moeilijker op en valt zo sneller ten prooi aan schimmels en plagen.

Ideale haagvorm

De ideale vorm van een haag is juist de omgekeerde vorm. De onderkant moet minimum 10 cm breder zijn dan de bovenkant. Hierdoor krijgen alle delen van de haag zon en licht. Zo kan de plant zich overal goed ontwikkelen en vele jaren mooi blijven.

ideale haagvorm beuk
Afbeelding: ideale haagvorm, onderaan ongeveer 10 cm breder.

Eerste snoei?

Na het planten kun je direct de haag bijsnoeien. Je kunt de uitstekende takken direct terugsnoeien. Hierdoor gaat de haag direct mooi vertakken en sneller dichtgroeien. Opgelet! Je mag enkel de zijkanten bijsnoeien, van de bovenkant moet je nog afblijven. Eens de haag de juiste hoogte heeft bereikt, bijvoorbeeld 2 m, kun je de hoofdtak terugsnoeien. Dit doe je tot ongeveer 20 cm onder de uiteindelijke hoogte, tot 1.80 m. De hoofdtak gaat dan sterk vertakken. Zo krijg je ook langs de bovenkant een mooi vertakte haag die volledig dicht is.

Direct toppen beter?

Toch adviseren veel mensen om de haag bij het planten direct met 1/3 terug te snoeien. Hierdoor zou de haag beter dicht groeien vanonder. Dit raden wij af wegens verschillende redenen:

  • De planten die wij verkopen zijn goed vertakt vanonder en groeien mooi dicht.
  • Je verliest 1/3 van de maat.
  • Je moet veel langer wachten tot je de gewenste hoogte hebt bereikt.
  • Een beukentak die gesnoeid wordt gaat sterk vertakken. Zo is er niet 1 doorlopende stam maar splitst deze in vele takken. Hierdoor gaat de mooie structuur van de haag verloren.

Voor een mooie haag moet je de beuk 2x per jaar snoeien. De eerste keer in juni, de tweede keer in oktober. Op deze manier heb je in de winter maandenlang zicht op een mooie strakke haag.

Meer informatie over het planten van een beukenhaag en het verschil tussen beuk en haagbeuk.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen