Wisselbeplanting of gemengde beplanting
Wanneer men denkt aan het aanleggen van een plantenborder, gaat het tegenwoordig niet meer over een strak plantvak met één soort vaste plant. Nee, in tegendeel! We spreken nu eerder van borders met tal van soorten door elkaar om zo een prachtig tafereel te creëren waarin er elk seizoen wel iets te zien is. Dit brengt tal van voordelen met zich mee die we hieronder voor u zullen oplijsten. Naast de voordelen die wisselbeplanting met zich meebrengt, is het ook een streling voor het oog met zijn kleurrijke schakeringen en verschillen in hoogte. Het creëert diepte in de tuin en toch oogt het strak en afgelijnd. We leren u graag alles over deze nieuwe trend en geven praktische tips zodat u deze border perfect zelf kan uitwerken.
Belangrijke aspecten
Een kleurrijke gevarieerde border dient goed uitgewerkt te worden. Je houdt rekening met de bloeiperiodes van de verschillende planten zodat deze elkaar mooi in de bloei opvolgen. Zo verkrijg je een aantrekkelijk plantvak of border vanaf het voorjaar tot in de late nazomer of zelfs winter. Planten worden gemengd aangeplant, zodat het lijkt alsof het van nature zo gegroeid is. Je moet wel uitgaan van een goed uitgewerkt plan zodat elke soort tot zijn recht komt. Planten die op zichzelf niet rechtop kunnen blijven staan krijgen een soort naast zich die deze ondersteunen, … Ook qua kleurenschema kan je dit best goed uitwerken om zoveel mogelijk contrast te creëren. Geel valt meer op naast paars en blauw, platte bloemenschermen vallen meer op naast aarvormige bloemen, enzovoort. Wisselbeplanting gaat over het aanplanten van eenjarige, tweejarige, kruiden, grassen en vaste planten. Dit allemaal door elkaar. Zo maak je je border niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook nog eens functioneel (eetbaar). Ook bolgewassen kunnen heel interessant zijn gezien deze voor extra kleur zorgen in het voorjaar of in de zomer en daarna terug afsterven en ruimte maken voor de planten die dan net beginnen met bloeien. Het gaat er dus om dat de bloei blijft doorlopen in elk seizoen en er op deze manier altijd wat te zien is.
Praktisch: hoe begin ik eraan?
Je werkt met verschillende lagen om zo een volle border te creëren. Je begint met bodembedekkers of laagblijvende planten. Dit kunnen zowel vaste planten als eenjarige of tweejarigen zijn. In de tweede laag plant je soorten met opvallende bladeren, om zo wat body te creëren. Hier zouden siergrassen en kruiden een goede optie zijn. Siergrassen bewegen vaak ook mee door de wind, waardoor er wat beweging is. De laatste (bovenste) laag zijn planten die boven de rest uitsteken en zorgen voor hoogte en dimensie.
Wanneer u het plan gaat uitwerken is het belangrijk om te weten hoeveel m² u heeft en deze te verdelen door lijntjes. Zo kan u de planten verdelen over de beschikbare ruimte. Volgende zaken zijn belangrijk om op te schrijven: de bloeiperiode, plantgroep, hoogte, standplaats, grondsoort en kleuren. De beste periode om deze aan te planten (of aan te passen) is september-oktober of maart-april. Hieronder geven we enkele voorbeelden zodat u concreet aan de slag kunt gaan.
Wat zijn de voordelen?
Er zijn tal van voordelen aan een wisselbeplanting. Allereerst: ecologisch. Een gemengde beplanting is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nog eens een paradijs voor insecten, bijen en vlinders. Je creëert een doorlopende bloei waardoor bijen en vlinders voor een lange tijd in je tuin aanwezig zullen zijn. Daarnaast zorgt deze doorlopende bloei er ook voor dat er nooit een kale plek te zien is en onkruid ook geen kans krijgt. Je werkt met verschillende lagen waardoor onkruid daarbij ook nog minder opvalt. Onkruid in een eenvoudige border van één soort bodembedekker valt sneller op dan in een een gemengde border. Ook plagen vallen minder op. Doet een plant het minder goed of heeft er één last van meeldauw? Dat is minder erg want er is genoeg te zien naast die plant in kwestie. Je moet minder onkruid uittrekken en veel planten sterven bovengronds af waardoor er ook geen snoeiwerk nodig is. Om dieper onkruid tegen te houden kan je best een laagje Mulch leggen, dit zorgt er ook nog eens voor dat er minder watergift nodig is. Mulch verteert op natuurlijke wijzen en geeft ook bescherming aan de (jongere) planten in de winter.
Voorbeelden
Pennisetum ‘Hameln’ (siergras) – Salvia nemerosa ‘Blauköningin’ (vaste plant) – Primula vialii (vaste plant) – Agastache ‘Blue Fortune’ vaste plant) – Rudbeckia ‘Goldsturm’ (vaste plant) – Monarda (kruiden) – Allium (bloembol) – Stipa tenuifolia (siergras) – Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ (vaste plant) – Achillea (kruiden) – Ceratostigma (vaste plant) – Artemisia absinthium (kruiden) – Phlox (vaste plant) – Aster (vaste plant) – Fragaria vesca (vaste plant/kruiden) – Anemone (bloembol) – Sedum (vaste plant) – Agastache (vaste plant) – Veronicastrum (vaste plant) – Viola (eenjarige/vaste plant) – Myosotis (eenjarige) – Calluna (heide) – Helleborus (vaste plant) – Carex (siergras) – Alchemilla (bodembedekker) – Delphinium (vaste plant) – Bellis (eenjarige) – Chyrsanthemum (vaste plant) – Lobelia (eenjarige) – Solanum jasminoides (eenjarige) – Narcis (bloembol) – Dahlia (bloembol) – Rheum rhabarbarum (groenten/kruiden) – Echinacea (vaste plant) – Gaura (vaste plant) – Skimmia (heester) – Heuchera (vaste plant/bodembedekker) – Diascia ‘Ruby Field’ (tweejarige) – Aquilegia (vaste plant) – Sesleria autumnalis (siergras) – Mentha (kruiden)
Hieronder een voorbeeld van een tijdlijn waarbij elk seizoen iets anders in de kijker staat:
Ons aanbod vaste planten: https://www.marechal.be/plantgroepen/vaste-planten/
Ons aanbod kruiden: https://www.marechal.be/plantgroepen/kruiden/
Ons aanbod bodembedekkers: https://www.marechal.be/plantgroepen/bodembedekkers/
Ons aanbod siergrassen: https://www.marechal.be/plantgroepen/siergrassen/