2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Het gebruik van worteldoek in de tuin.

Informatie


Worteldoek, de voordelen en de nadelen

Je wilt zo snel mogelijk een dicht tapijt van bodembedekkende planten, maar graag zonder al te veel werk en zonder wieden. Dan lijkt het gebruik van worteldoek een makkelijke oplossing.

Toch raden wij het gebruik van worteldoek erg af.

Bodembedekkende planten groeien net snel omdat ze ondergrondse uitlopers vormen die zich snel verspreiden of omdat ze snel nieuwe wortels maken daar waar de takken in contact komen met de aarde. Bij het gebruik van worteldoek houdt je onkruidgroei tegen maar tegelijk ook de groei van deze bodembedekkende planten. Uitlopers kunnen niet door het worteldoek door en/of de fijne wortels kunnen geen contact maken met de aarde onder dit doek.

worteldoek
Afbeelding: gebruik van worteldoek.

Oplossing

Indien je geen worteldoek gebruikt kan een laagje schors onkruidgroei tegengaan. De grond moet kunnen blijven ‘ademen’ dus een laagje van enkele centimeters volstaat.
Het gebruik van stro-pellets is eveneens een prima oplossing. Stro-pellets moeten worden gemengd met water en zien er dan uit als turfstrooisel. Het is dan zeer geschikt om tussen de planten te strooien, professionele kwekers gebruiken het al jaren. Het is een 100% natuurlijk materiaal met een mooie bruine kleur als turf en boomschors dat een beschermend laagje vormt tegen onkruid. Het is eenvoudig en schoon te verwerken, weert slakken en beschermt ook nog tegen vorst.

stropellets
Afbeelding: stro pellets.

Het is tevens aan te raden om voldoende planten per m² te zetten, zo zal het plantvak sneller dichtgroeien.
Vooral de eerste 2 jaren moet je het onkruid onder controle houden, daarna groeit de bodembedekker voldoende om onkruid tegen te gaan.

Tip!

Ook hakken tussen bodembedekkende planten is af te raden. Je maakt de pas gewortelde takjes terug los en zo dient de inworteling helemaal opnieuw te beginnen.

Wanneer kan je wel worteldoek gebruiken? Dit kan bij de aanleg van een heesterborder. Je maakt dan met een mes een kruisvormige snede waar je de heester in plant en het doek voor zover dit gaat terug toe dekt. Ook bij de aanplant van een helling wordt er soms gebruik gemaakt van worteldoek om uitspoeling van de aarde tegen te gaan.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen