Alles voor je orchidee
De meeste orchideeën die wij als kamerplant kennen groeien in de natuur in warme, vochtige omstandigheden in het tropisch regenwoud.
Een groot aantal hiervan is epifyt, wat betekent dat ze leven op andere planten. Meestal hebben ze luchtwortels waarmee ze vocht opnemen uit de lucht en zich vasthechten aan de bomen waarop ze leven. Deze wortels zorgen ook voor fotosynthese of bladgroenwerking, waardoor de orchideeën suikers aanmaken die de nodige energie opleveren om te groeien en te bloeien.
Orchideeën zijn enorm populair maar hebben soms de naam moeilijk te zijn. Als je een aantal basisregels in acht neemt, kan je ze met succes in de huiskamer houden. Licht, warmte, water en bemesting spelen daarbij een belangrijke rol. Een aantal soorten doet het ook perfect in de tuin of op het terras.
Licht, uit de tocht en uit de zon
Orchideeën houden van licht, maar zet ze niet in de directe zon, want dan kunnen hun bladeren verbranden. Vermijd koude en tocht, net als warme plaatsen met een lage luchtvochtigheid zoals in de buurt van een kachel of een radiator.
Tip:
- De bladkleur van je orchidee verklapt of hij de juiste belichting heeft.
Zijn de bladeren gelig, dan staat de plant te licht ; zijn ze donkergroen, dan staat de plant te donker.
- Venusschoentjes (Paphiopedilum) en de Juweelorchidee (Ludisia discolor) groeien van nature op de bosbodems van tropische regenwouden, zij verdragen een meer donkere plaats.
Warmte
De meest courante orchideeën zoals Phalaenopsis, Paphiopedilum, Oncidium, Cattleya, Miltonia en Dendrobium houden van vrij hoge temperaturen (> 20°) en een hoge luchtvochtigheid (> 65%).
De luchtvochtigheid kun je verhogen door een schaal water onder de plant te laten verdampen of door de bladeren regelmatig ‘s morgens met regenwater te besproeien of met een spons te bevochtigen. Met de DCM bladspray voor orchideeën wordt dit werk een pak eenvoudiger en vooral doeltreffender. Deze bladspray bevochtigt de bladeren en bevat een plantvriendelijke stof die de luchtvochtigheid uit de omgeving aantrekt en ter hoogte van het blad bewaart. Bovendien verbetert deze bladspray de werking van de huidmondjes van de bladeren, waardoor de planten in optimale conditie zijn om vocht en voeding uit de lucht op te nemen.
Andere soorten zoals Cymbidiums, Dendrobium nobile hybriden en Odontoglossums (Cambria) hebben het graag iets frisser en hebben zelfs een koelere periode nodig om weer tot bloei te komen. Ze voelen zich goed in een onverwarmde kamer en kunnen in de zomer verhuizen naar een beschutte, zonvrije plaats op het terras.
Tips:
- Een uitgebloeide Phalaenopsis kun je snel opnieuw in bloei krijgen door de bloemstengels net boven het derde oog af te snijden en de plant enkele weken op een iets koelere plaats te zetten (tussen de 15 en 18°C).
Water
Orchideeën houden van vocht maar hebben een hekel aan natte voeten. Voor de meeste soorten is 1x gieten per week voldoende. Het maakt niet uit of je giet op het substraat of in het schaaltje of de pot enkele uren onderdompelt in water, zolang je er maar voor zorgt dat het overtollige water snel kan wegvloeien. Geef indien mogelijk regenwater op kamertemperatuur. Te koud water kan bladvergeling en afsterving veroorzaken.
Tips:
- De wortels geven aan of de plant water nodig heeft! Zijn ze groen dan zijn ze nog volgezogen met water en hoef je niet te gieten. Droge wortels hebben een witte kleur!
- Haal de plant desnoods even uit de sierpot om het overtollige water te laten wegvloeien.
- Cattleya, Dendrobium en Cymbidium hebben in de winter liefst een drogere rustperiode. Gieten om de 2 à 3 weken is meestal ruim voldoende. Van zodra er nieuwe scheuten verschijnen kan er opnieuw wekelijks gegoten worden.
- Oncidium, Odontoglossum (Cambria) en Miltonia groeien het hele jaar door en dienen het hele jaar vochtig gehouden te worden, anders vormen de bladeren lelijke harmonicaplooien.
Voor elke orchidee het juiste substraat
Orchideeën hebben in de natuur veel verschillende groeiplaatsen. Vandaar ook hun verschillende wensen wanneer het op de potgrond of het substraat aankomt.
Epifytische orchideeën met dikke wortels zoals Phalaenopsis, Cymbidium en Cattleya groeien perfect in DCM Orchideeënsubstraat, een professioneel mengsel van boomschorssnippers gemengd met hoogwaardig veenmosveen. Dit laatste houdt het water en de voeding vast, terwijl de boomschors zorgt voor de drainage en vasthechting van de wortels. Ook Paphiopedilums of Venusschoentjes groeien zeer goed in dit mengsel.
Afbeelding: Dcm Orchideeënsubstraat.
Epifytische orchideeën met iets fijnere wortels zoals Oncidium, Odontoglossum hybriden (Cambria), Miltonia en Dendrobiums doen het prima in DCM Potgrond voor Orchideeën. Deze speciale potgrond bevat stukjes schors en grove veenbrokjes die hem extra luchtig maken, zodat wortelrot geen kans krijgt. Bovendien bevat hij een organische basisvoeding voor 100 dagen.
Vanda orchideeën hebben zeer lange wortels die het liefst vrij hangen in de vochtige lucht. De doorsnee huiskamer is meestal te droog. Zet ze daarom in een hoge glazen vaas en maak hun wortels minstens twee maal per week nat door de vaas te vullen met water en vervolgens weer uit te gieten. Let op dat je de wortels niet beschadigt! Wil je de plant overbrengen naar een nieuwe vaas, maak de wortels dan nat tot ze groen zijn. Ze zijn dan flexibeler en kunnen gemakkelijker opgerold worden in de vaas.
De juweelorchidee (Ludisia discolor) groeit van nature op bosbodems en heeft een fijner en rijker maar toch luchtig potmengsel nodig. Meng hiervoor 1 deel DCM potgrond voor Kamerplanten met 1 deel DCM perliet 1-3 mm (1:1).
Tuinorchideeën zoals Pleione, Bletilla en Cypripedium kan je uitplanten in de tuin of gebruiken als potplant op je terras. Gebruik een aangepast potgrondmengsel met een langdurig luchtige structuur zoals DCM Potgrond voor Terras- en mediterrane planten. Voor een extra goede drainage kan je deze potgrond mengen met DCM perliet 1-3 mm (1:1).
Tip :
- Ben je liefhebber maar geen kenner en is het je niet duidelijk met welk type orchidee je te maken hebt, weet dan dat de keuze tussen potgrond of substraat ook samenhangt met de manier waarop je water geeft. Ben je iemand die soms vergeet de planten te gieten, gebruik dan DCM Potgrond voor Orchideeën, die blijft iets langer vochtig; ben je iemand die er tijdig aan denkt om te gieten, dan is DCM Orchideeënsubstraat voor de meeste soorten een perfecte oplossing.
Enkele tips voor het verpotten
Orchideeën verpot je best om de 1 à 2 jaar. Gebruik steeds een kwaliteitspotgrond of een aangepast substraat.
Tips:
- Orchideeënwortels groeien niet gemakkelijk opnieuw aan, let dus op dat je de gezonde en zeker jonge wortels niet beschadigt! Door ze nat te maken vóór het verpotten, worden ze flexibeler en minder breekbaar
- Druk de potgrond of het substraat niet te hard aan. Dit kan de wortels beschadigen en leiden tot bacterieziekten en verrotting. Wacht na het verpotten enkele dagen met gieten, zodat de wortels zich kunnen herstellen.
- Soorten die pseudobulben vormen (een verdikte stengel voor wateropslag) zoals Oncidium, Odontoglossum hybriden (Cambria), Cattleya, Miltonia en Dendrobium verpot je wanneer de nieuwe scheuten enkele centimeters groot zijn en onderaan jonge wortels krijgen. Let op dat je deze jonge wortels niet beschadigt! Geef de planten een steun zodat jonge wortels niet afbreken wanneer je de planten verzet.
- Tuinorchideeën gaan in de winter in rust. Je kan de knollen of wortels best oppotten of uitplanten in de herfst of late winter voordat deze in groei komen. Cypripediums kunnen er enkele jaren over doen om in bloei te komen.
Bemesting
Orchideeën hebben voeding nodig voor een gezonde groei en uitbundige bloei. Hun wortels zijn erg gevoelig, geef ze dus een zachtwerkende, veilige meststof. De rustig werkende organische voedingselementen en extra sporenelementen in DCM Vloeibare Meststof Orchideeën (NPK 3-6-6 + sporenelementen) zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Voeg de meststof in de aangegeven dosis gewoon toe aan het gietwater. In volle groei- en bloeiperiode mag je elke week bemesten. Buiten deze periode is 1 maal om de twee weken voldoende.
Tip:
- Een Vanda heeft meestal geen potgrondmengsel. Dompel de wortels daarom wekelijks even onder in een kom water waaraan je de meststoffen toevoegt.
Ons aanbod voor een succesvolle bloei en groei van jouw orchideeën:
- potgrond met ideale samenstelling voor het in- en verpotten van orchideeën
- bevat grove veenbrokjes en schors voor een extra luchtige structuur, waardoor wortelrot minder kans krijgt
- met een aangepaste voeding voor een volgehouden en kleurrijke bloei
teeltsubstraat – potgrond verkrijgbaar in 10L
Afbeelding: Potgrond orchideeën.
- bestaat uit goed uitgezeefde stukken naaldhoutschors en brokjes veen
- vormt een ideaal medium dankzij zijn stabiele structuur en goede drainage
- zorgt ervoor dat de vlezige wortels van orchideeën goed kunnen ademen en voldoende vocht kunnen opnemen
teeltsubstraat – potgrond verkrijgbaar in 8L
DCM® MESTSTOFSTAAFJES ORCHIDEEEN
- geschikt voor alle soorten orchideeën
- rijk aan fosfor voor de bloemvorming en kalium voor de prachtige bloemkleuren
- voedingsvrijstelling gedurende 8 weken
samengestelde organisch-minerale meststof NPK op basis van zacht
natuurfosfaat matig-fijn 3-5-6 • 25 staafjes/blister
DCM® VLOEIBARE MESTSTOF ORCHIDEEEN
- voor de bijbemesting van alle soorten orchideeën
- natuurlijke voeding met zachte werking en sporenelementen die perfect is afgestemd op de gevoelige wortels van orchideeën
suspensie van samengestelde meststoffen NPK 3-6-6
met sporenelementen verkrijgbaar in 0,8L / 0,4L
Afbeelding: Vloeibare meststof orchideeën.
- voor mooie glanzende bladeren zonder vlekken
- voor een homogene en langdurige bladbevochtiging van alle soorten orchideeën
- gebruiksklare spray
bladspray verkrijgbaar in 0,25L
Afbeelding: Dcm bladspray orchideeën.