2024

Op dit moment hebben wij geen events gepland staan.

| Bezoek ons plantencentrum en laat u verrassen door ons sortiment tuinplanten. Vanaf heden beschikken wij over een leveringsservice! Neem contact op over de mogelijkheden.

NUTTIGE INFORMATIE

Hoe moet ik mijn Clematis snoeien?

Informatie


Het snoeien van Clematis

Het snoeien van Clematis is afhankelijk van de soort en bloeitijd. Zonder snoei worden Clematis bovenin vaak topzwaar en onderaan kaal. Snoei bevordert het uitlopen van de onderste kale takken, waardoor de plant verjongt en weer een fris uiterlijk met vele bloemen krijgt.
Voor het snoeien van Clematis kun je onderstaande regels aanhouden:

Snoei van voorjaarsbloeiers

Vroegbloeiende (april) Clematis zoals alpina, macropetala en montana soorten mogen, indien ze te groot worden, meteen nà de bloei gesnoeid worden. Als er voldoende ruimte beschikbaar is snoei je deze een beetje terug of zelfs niet. Meestal zijn dit kleinbloemige Clematis soorten.

Clematis snoeien
Afbeelding: Clematis montana ‘Rubens’.

Snoei van vroegbloeiende, grootbloemige Clematis

Bij grootbloemige Clematis mag je in de winter het dode hout verwijderen. Deze Clematis bloeien vanaf juni en mogen nà de bloei gesnoeid worden. Vormsnoei is voldoende, het is niet aan te raden om heel rigoureus te snoeien. Voorbeelden hiervan zijn: ‘The President’, ‘Miss Bateman’, ‘Mme Lecoultre’ en ‘Jackmanii Alba’.

 Clematis 'The President' snoeien

Afbeelding: Clematis ‘The President’.

Snoei van laatbloeiende Clematis

Deze Clematis bloeien nà half juni en zijn dan ook laatbloeiend. In februari als de ergste winter voorbij is mogen deze tot op 0.5-1 meter hoogte gesnoeid worden. Een dergelijke rigoureuze snoei past u toe bij de sterkgroeiende soorten ‘Jackmanii’, ‘Rouge Cardinal’ en ‘Ville de Lyon’.

Clematis 'Rouge Cardinal snoeien

Afbeelding: Clematis ‘Rouge Cardinal’.

Meer informatie over het planten van klimplanten en toepassingen van klimplanten.

Terug naar


Informatieoverzicht

Delen